DNA-leden willen weten waarom dollarkoers hoog blijft

Bij de voortzetting van de behandeling van de ontwerpwet Centrale Bankwet donderdag in de Nationale Assemblee, hebben verschillende Assembleeleden zich afgevraagd waarom de koers van de Amerikaanse dollar zo hoog blijft. Van Financiën-minister Armand Achaibersing willen ze tekst en uitleg hierover.

VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien nam echter zijn voorschot daarop door te stellen, dat de algemene banken in belangrijke mate er debet aan zijn, dat de dollarkoers nu SRD 22,10 is. Zij zouden de Amerikaanse dollar voor SRD 21,50 opkopen, en deze  voor SRD 22,10 verkopen. Hij noemt het verschil tussen de aan- en verkoopkoers die de banken hanteren ongekend.

Hij vraagt zich af of dit mogelijk te maken heeft met de afschaffing van de 4% bankkosten die in rekening werd gebracht voor contante stortingen van de Amerikaanse dollar. De banken hebben twee weken geleden de 4% bankkosten voor contante stortingen van Amerikaanse dollar afgeschaft, nadat op instigatie van minister Achaibersing van Financiën en Planning een regeling was afgesproken met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) over de giralisering van Amerikaanse dollars waar de kluizen van de banken vol van liggen.

Geen valuta verschepingen

Suriname kampt enige tijd met het probleem dat geen valuta verschepingen naar het buitenland kunnen plaatsvinden, waardoor banken hun valuta voorraden niet kunnen giraliseren. De CBvS heeft recentelijk aangekondigdm dat binnenkort weer valuta verschepingen zullen plaatsvinden. 

De hoge koers voor de Amerikaanse dollar heeft haar weerslag op de douanekoers die sinds kort ook is gestegen. Hoewel Financiën-minister Achaibersing eerder in het parlement heeft gezegd, dat de gestegen douanekoers minimale effecten zal hebben op de prijzen van goederen, voerden diverse Assembleeleden donderdag aan, dat het nog steeds om prijsstijgingen gaat.

Verschillende Assembleeleden vragen zich af waarom de douanekoers een andere is dan de officiële koers die de CBvS dagelijks vaststelt. Zou er geen sprake zijn van één wisselkoers die overal zou gelden, zoals is beweerd bij het loslaten van de wisselkoers vorig jaar? De minister moet duidelijkheid verschaffen over de huidige koersontwikkeling in het land. 

Rabin Parmessar (NDP) wilde weten wat precies met de banken is afgesproken met betrekking tot de afschaffing van de 4% bankkosten. Deze geldt vooralsnog alleen voor contante stortingen van de Amerikaanse dollar. Hoe staat het dan met de Euro?  Met de huidige grote instroom van passagiers uit Europa is het aannemelijk, dat er sprake is van een grote influx van Euro’s. 

SS 

error: Kopiëren mag niet!