KKF vraagt DNA-voorzitter aandacht voor tarieven nutsvoorzieningen

De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) vraagt in een schrijven aan Assembleevoorzitter Marinus Bee om aandacht voor de aanpassing van tarieven voor nutsvoorzieningen. Daarin hekelt ze het feit, dat de regering de extra inkomsten verkregen van Staatsolie heeft gecommitteerd voor loonaanpassingen voor de landsdienaren. De KKF vindt dat deze extra inkomsten aangewend zouden moeten worden ter compensatie van wat ze noemt “woekerwinsten van Staatsolie en wurgcontracten van de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS)” met de EBS, waardoor verlichting komt voor de totale samenleving en met name het bedrijfsleven.

Vorige week heeft KFF-voorzitter Anil Padarth aan Dagblad Suriname bevestigd, dat bij de KFF vele bedrijven en ondernemingen hebben geklaagd en aangegeven het onbegrijpelijk te vinden dat de president heeft aangekondigd de extra inkomsten verkregen van Staatsolie te zullen gebruiken voor de toekenning van een financiële verlichting aan overheidsambtenaren. Volgens Padarath hebben bedrijven en ondernemingen aangegeven, dat het particulier bedrijfsleven niet in staat zal zijn hun werknemers financieel tegemoet te komen met een loonaanpassing of tegemoetkoming. 

Ziet nog niets gebeuren

De KKF verwijst in zijn schrijven naar de besprekingen twee weken geleden in de Assemblee over de stroomtarieven. Assembleevoorzitter Bee maakte daarbij de slotopmerking, dat de kwestie verder in klein verband zal worden besproken in de Assemblee-commissie van Natuurlijke Hulpbronnen met de verschillende fractieleiders. “We leven thans 14 dagen verder en de KKF en de Verbruikersraad hebben nog niets gemerkt dat er iets is bereikt. Ondertussen is de derde EBS rekening uit en de vierde rekening komt binnen een week aan”, aldus de KFF in zijn schrijven aan de Assembleevoorzitter. 

Het schrijven vervolgt: 

“Thans zien wij dat de monopolie bedrijven SWM- en Telesur tarieven zonder overlegglng van een transparante kostencalculatie door deze zogenaamd “marktconform zijn opgetrokken” per 1 november 2021. Hierbij vragen wij eveneens aandacht. 

Als klap op de vuurpijl hebben wij gemerkt, dat er extra winsten worden gemaakt door Staatsolie N.V. welke door de Regering worden gecommitteerd voor Loonaanpassingen voor de landsdienaren. In plaats van het compenseren van de woekerwinsten door de wurgcontracten van Staatsolie N.V. en Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS N.V.) met de N.V. EBS, waardoor er verlichting komt voor de totale samenleving en met name het bedrijfsleven. 

Hierdoor gaat de Regering door met het verder verslechteren van de concurrentiepositie van onze Surinaamse ondernemingen. De bedrijven zijn niet in staat om verdere loonaanpassingen te doen voor hun personeel. Naast de verstrekte aanpassingen aan landsdienaren en haar gelijkgestelden (SRD 1.000 juli en SRD 700 september onbelast) met hun doorwerking van circa SRD 150 miljoen per maand blijkt de regering dit te willen verhogen met nog eens meer dan SRD 200 miljoen per maand. We vragen wederom de aandacht voor het afschaffen van de brandstofbelasting op diesel.”

SS

error: Kopiëren mag niet!