Voedseltechnoloog Stutgard pleit voor vernieuwing Wet Voedselveiligheid

In verband met de Internationale Dag van de Voedselveiligheid dinsdag 7 juni benadrukt voedseltechnoloog Ricky Stutgard het belang hiervan.

Deze dag wordt ieder jaar georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Jaarlijks worden wereldwijd 600 miljoen mensen ziek na het eten van besmet voedsel en daarbij overlijden 420.000 mensen. Over hoe het precies zit met de voedselveiligheid in Suriname en of de productieprocessen voldoende zijn gewaarborgd is Stutgard nog niet tevreden. De voedseltechnoloog zegt, dat het doel van deze Internationale Dag van de Voedselveiligheid is om mensen voldoende bewust moeten te maken en om de gezondheid van de consument te garanderen.

Oude wetgeving

“Wij hebben in Suriname een probleem, want onze wetgeving over levensmiddelen is van oktober 1911, een aanvulling op deze moederwet dateert van 1953.” Voor de voedseltechnoloog is het hoog tijd, dat hiernaar gekeken wordt. “Mijn grootmoeder was toen nog niet geboren en ondertussen is zij al jaren overleden”,  illustreert Stutgard de situatie rondom de wetgeving ten aanzien van de voedselveiligheid. Zijn conclusie is concreet geformuleerd, dat de wet oud is.

“In 2004 is er wel een samenstelling geweest voor een nieuwe wet vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) door consultant Melvin Spreij, hierna is het overhandigd door toenmalig minister Stanley Raghoebarsing die het vervolgens weer verder heeft doorgeleid, maar daarna hebben wij niets meer vernomen”, licht Stutgard toe. Hij merkt ook op, dat er in 2020 een initiatief is geweest voor een Nationaal Voedselveiligheid Instituut, het is eigenlijk een food safety autoriteit, dat is in De Nationale Assemblee (DNA) met 39 algemene stemmen geaccepteerd. Stutgard zegt hierover, dat de wet hiermee wel is goedgekeurd, maar nog niet geïmplementeerd.

De voedseltechnoloog laat vervolgens weten zich zorgen te maken over de voedselveiligheid in verband met de controlemechanismen die zouden moeten toezien op de veiligheid van de producten. “Worden de producten in voedselpakketten wel gecontroleerd, want als ik hoor over sommige vervallen producten, dan betwijfel ik dat de controlemechanismen van Suriname wat food safety betreft inzage hebben op wat er allemaal aan voedselpakketten wordt verstrekt”, vervolgt Stutgard. Hij zegt zich daarover zorgen te maken. Als oplossing ziet Stutgard versterking van de instituten, zoals de Economische Controle Dienst en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG).

Crimineel gedrag

Hij noemt ook het gedrag van winkeliers die in sommige gevallen vervallen producten aanbieden. “Dat is crimineel gedrag”, benadrukt Stutgard. Consumenten kunnen volgens de voedseltechnoloog en microbioloog behoorlijk ziek worden van het eten van oud voedsel.

Hij merkt op dat mensen veroordeeld kunnen worden wanneer iemand een ander een klap heeft verkocht. “Hetzelfde moet ook gebeuren met mensen die vervallen producten aan anderen verkopen”, bepleit hij. Tot slot wijst Stutgard ook op de gevolgen voor de economie. “Het heeft gevolgen voor je exportmogelijkheden, het heeft ook invloed op je toerismesector, want wat als toeristen goed ziek zouden worden?”, vraagt hij zich af.

RB

error: Kopiëren mag niet!