97-jarige Harrypersad Kanhai: “Het land moet bewaard blijven voor anderen na mij”

Harrypersad Kanhai, inmiddels 97 jaar, kijkt terug op de dag van de Hindoestaanse immigratie, die zondag werd herdacht. De op 19 november 1924 geboren seniorenburger heeft bij een eerdere herdenking in 1945, als 20-jarige een Neemboom geplant aan de Waterkant.

De heer Kanhai komt uit een gezin van 7 broers en 4 zussen en is nog de enige in leven zijnde. Als zoon van een pandit bezocht hij de Annieschool en de Oranjeschool. Kashmir, was de naam van zijn eigen winkel waar hij luxeartikelen verkocht aan de Jodenbreestraat. Die winkel werd verkocht en Kanhai trouwde op 25-jarige leeftijd met Willy Hirasingh. Later trad hij in dienst bij Kirpalani als salesman waar hij uitgroeide tot staflid.

De heer Kanhai is na 40 trouwe dienstjaren gestopt met werken en is drie keer gedecoreerd; door president Venetiaan in 1991, de vakbeweging en door het bedrijfsleven.

In verband met de Hindoestaanse immigratie, 149 jaar geleden, heeft Kanhai de volgende boodschap: “Suriname moet goed worden. Dat is het grootste verlangen van mij. Het land moet bewaard blijven voor anderen na mij”, aldus de 97-jarige vader van 4 zonen en 4 dochters. “Het is heel moeilijk geworden in het land, men probeert het te verbeteren, maar er zijn jaren geweest dat er is vernietigd, nu probeert men eruit te klimmen,” besluit de heer Kanhai.

RB

error: Kopiëren mag niet!