Leerlingen lagere scholen maken mooie tekeningen van jaguars in kader uniek project WWF-Guianas en kunstenaars

Het WWF-Guianas brengt al enkele dagen jaguars in de schoolklas! “Niet letterlijk natuurlijk, maar op een creatieve manier. Samen met de Federation of Visual Artists in Suriname laten we kinderen prachtige muurschilderingen van jaguars maken op hun schoolgebouw. Mét een boodschap over bescherming van de koning van de jungle”, zo laat de natuurbeschermingsorganisatie via haar Facebook-pagina weten.

Het WWF-Guianas vindt deze bijzondere aandacht voor de jaguar (tigri in de volksmond genoemd) noodzakelijk, omdat de jaguar een icoon is van Suriname, maar het niet goed gaat met deze machtige jager. “Stroperij en vernietiging van het bos door onverantwoorde goudwinning bedreigen de jaguar. En dat terwijl die zo belangrijk is, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er niet teveel grazers komen die de kostgronden kaalvreten”, aldus het WWF-Guianas.

Eerst maken de kinderen op tien scholen door heel Suriname ontwerpen voor hun muurschildering. Ook leren ze over de jaguar en het belang van natuurbescherming. Als de klas het mooiste ontwerp heeft gekozen, dan maken zij de muurschildering samen met een kunstenaar op hun schoolgebouw. 

Zo helpen kinderen hun ouders én de hele gemeenschap bewust te maken van het belang van jaguarbescherming. Op de foto’s zien de eerste ontwerpen van kinderen in klas 5 van O.S. Brokopondo en O.S.Devisbuiten te zien.

Aftrap uniek project

De aftrap van dit unieke project werd al op donderdag 12 mei gegeven met de overhandiging van een jaguarschilderij van kunstenaar Anand Binda aan WWF-Guianas dat een samenwerking bezegelde met de Federatie van Visuele Artiesten in Suriname (FVAS). De twee organisaties zijn voornemens om op tien scholen in Suriname kinderen grote muurschilderingen te laten maken, waarmee aandacht wordt gevraagd voor betere bescherming van de bedreigde jaguar.

De jaguar – ook wel koning van de jungle genoemd – is beschermd. Suriname heeft met de ondertekening van de Jaguar Roadmap 2030 toegezegd de jaguar beter te beschermen, maar de voorgestelde maatregelen, zoals meer beschermde gebieden, moeten nog worden uitgevoerd.

Bescherming

“Om mensen bewust te maken van het belang van de jaguar, moeten we ze in het hart raken”, sprak Binda, initiatiefnemer van het kunstproject, op 12 mei. “Kunst doet dat. Ik geloof dat de muurschilderingen van kinderen op hun scholen en hun boodschap over de noodzaak van bescherming van de jaguar mensen ook in het hart zal raken.”

Het voorgenomen kunstproject “Jaguar a konu fu a busi” maakt deel uit van breder jaguarprogramma dat WWF-Guianas momenteel uitvoert, samen met partners in de nieuwe Nationale Jaguar Werkgroep Suriname (NJWS). Daarin werkt WWF-Guianas samen met Amazon Conservation Team (ACT) Suriname, Conservation International-Suriname en het Herbarium en de National Zoological Collection of Suriname (NZCS) van de Anton de Kom Universiteit.

Onderzoek

Gezamenlijk doen zij op zes locaties in Suriname onderzoek naar de jaguarpopulatie: Curuni, Sipa, Bigi Poika, Natuurpark Peperpot, Brownsberg en Galibi. Dit gebeurt onder meer met cameravallen (waarover Dagblad Suriname 9 mei berichtte). Die maken een foto als jaguars passeert, of een dier waar jaguars op jagen. Daarnaast wordt de vegetatie in de leefgebieden in kaart gebracht en wordt aan bewoners van inheemse gemeenschappen gevraagd hoe zij samenleven met jaguars in hun omgeving. Binnen het project wordt nauw samengewerkt met inheemse gemeenschappen.

Met uitkomsten van het onderzoek willen de organisaties pleiten voor betere beschermingsmaatregelen. Het kunstinitiatief “Jaguar a konu fu a busi” moet daarbij helpen door het bewustzijn over jaguarbescherming te vergroten. De grote muurschilderingen die mogelijk binnenkort al op diverse scholen verschijnen hebben daarom een aansprekende boodschap over het belang van jaguarbescherming.

Bewustwording

“Kunst is de ziel van de samenleving”, zei George Struikelblok, voorzitter van de FVAS, bij de start van de samenwerking met WWF-Guianas. “Het verbindt ook met mensen met de natuur. En kinderen zijn het beste vertrekpunt wil je een bewustwording op gang brengen.”

David Singh, directeur van WWF-Guianas, stelde geïnspireerd te zijn door de samenwerking met de kunstenaars. “Het geeft ons jaguarprogramma een boost om mensen en regeringsleiders te bereiken en uiteindelijk het commitment te krijgen voor de uitvoering van de de Jaguar Roadmap 2030.”

Anna Mohase, projectleidster bij WWF-Guianas van het jaguarprogramma: “Deze bijzondere samenwerking brengt niet alleen wetenschappers en NGO’s samen, maar ook organisaties zoals de FVAS en hopelijk het ministerie van onderwijs. Daarmee komt het project om de jaguar beter te beschermen daadwerkelijk tot leven in Suriname.”

PK

error: Kopiëren mag niet!