Workshops stamboom- en familieonderzoek Paramaribo

Om de laatste ontwikkelingen op het gebied van Surinaams stamboom- en familieonderzoek te laten zien en er praktisch mee aan de slag te gaan, organiseren het Nationaal Archief Suriname (NAS) en de Stichting voor Surinaamse Genealogie (SSG) drie workshops.

Nabije en verre verleden

De eerste workshop met als thema ‘Het nabije en verre verleden’ vindt plaats op donderdag 9 juni van 9.00 tot 12.00 uur. Tijdens deze ontmoeting zal de nadruk worden gelegd op gesprekken in de eigen familie, wat vertellen familieverhalen, familieboekjes en familiefoto’s ons? De Volkstellingen van 1921 en 1950 en de geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten in de Burgerlijke Stand. Ook worden de Surinaamse kranten onder een loep geplaatst. De voorouders uit alle windstreken komen ter sprake. Verder wordt  ingegaan op de vraag waar de Surinaamse familienamen vandaan komen.

De tijd van slavernij en contractarbeid

Tijdens de tweede workshop, maandag 20 juni van 18.00 tot 21.00 uur, zal het onderwerp ‘De tijd van slavernij en contractarbeid, emancipatie, Manu missie en slavenregistratie, de lidmatenboeken van de EBGS als unieke bron’ worden besproken. Immigratie en contractarbeid door Chinezen, Hindostanen, Javanen en anderen. Met bijzondere aandacht voor drie Javaans gerelateerde bronnen en het verhaal van de West-Indische Contractarbeiders (onder andere uit Barbados) en de onderzoekservaringen van een jongere, komen aan de orden

Speciale onderwerpen

Op donderdag 23 juni van 9.00 tot 12.00 uur wordt aandacht besteed aan een selectie van speciale onderwerpen waaronder de geschiedenis van huizen en percelen. De Wijkregisters van 1828-1847, de volkstelling van 1811. De zogenaamde DTB-boeken, notariële akten en de Wees- en Onbeheerde Boedelkamer, gouvernementsjournalen, passagierslijsten, handschriftherkenning en de steeds grotere rol van DNA-onderzoek.

Vrije toegang

De workshops, die worden geleid door Pieter Bol, worden gehouden in het Nationaal Archief aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat. Er kan indien gewenst aan één of alle workshops worden deelgenomen. De toegang is vrij. Belangstellenden kunnen zich vooraf aanmelden bij het secretariaat van NAS.

HD

error: Kopiëren mag niet!