“Mogen jonge kinderen op een beroependag blootgesteld worden aan wapens?”

Tijdens een beroependag die onlangs werd gehouden, konden peuters op een creatieve en speelse manier kennis maken met het beroep van militair. Militairen van verschillende afdelingen hadden de aanwezige peuters met aanschouwelijk materiaal over hun beroep verteld. 

Een bezorgde ouder heeft de redactie van Dagblad Suriname benaderd met de vraag: “Mogen jonge kinderen wel blootgesteld worden aan wapens?” (Zie foto) 

De ouder begrijp best, dat het om een beroependag gaat waarbij de focus gelegd werd op de discipline die de kinderen aan de dag moeten leggen. Maar, de vraag is dan nog steeds: Mag en kan je kinderen blootstellen aan wapens? Het is voor de ouder duidelijk dat het geweldsapect niet in acht is genomen. 

Het effect van geweld op kinderen

Geweld is tegenwoordig heel openbaar. Op de televisie kun je zien hoe men oorlog voert of hoe mensen elkaar slaan in een film. Computerspelletjes zijn tegenwoordig ook gewelddadiger. Heeft dit geweld ook effect op kinderen? Volgens Amerikaanse wetenschappers wel. “Kinderen kunnen de beelden van het geweld zo geweldig vinden, dat zij het ook gaan uitproberen.”

In de Verenigde staten heeft een 3-jarig kind per ongeluk zijn eigen moeder doodgeschoten, terwijl het met een vuurwapen aan het spelen was. Dit gebeurde in maart van dit jaar. In Suriname kennen we een geval waarbij een 7-jarige jongen zichzelf vorig jaar, per ongeluk doodschoot met het wapen van zijn opa.

Het is gebleken dat kinderen zich geweldig en machtig voelen wanneer ze een wapen in handen hebben. Dit is ook een van de redenen waarom steeds meer kinderen zich bewapenen wanneer ze de school bezoeken. In Suriname is te merken dat het geweld onder jongeren blijft toenemen. Kinderen gaan met allerlei scherpe voorwerpen naar school. Is het dus verstandig om kinderen bloot te stellen aan wapens?

De redactie van Dagblad Suriname heeft getracht een reactie van de minister van Defensie, Krishna Mathoera, te krijgen. Maar, zij heeft vooralsnog niet gereageerd. 

SK

error: Kopiëren mag niet!