Tapanahony- en Lawagebied ook overstroomd

Overvloedig regenval in de achterliggende periode heeft ervoor gezorgd, dat het waterpeil in  het stuwmeer blijft stijgen, waardoor het noodzakelijk is dat er water gespuid moet worden. Voor de dorpen en woongemeenschappen beneden de Afobaka dam heeft dit nare gevolgen. Verschillende dorpen en een groot aantal kostgronden liggen al enkele weken onder water, en het ziet er niet naar uit dat het water binnen de kortste keren zal wegtrekken. De materiële schade lijkt enorm. 

Hoewel alle aandacht gaat naar de onder water gelopen dorpen in Brokopondo gelegen beneden de Afobakadam, vergeet men gauw dat in andere delen van het binnenland zich ook een grote watersnoodramp voltrekt.

Niet alleen rond het stuwmeer- en in het Boven-Suriname gebied  is het water in de rivieren en kreken ver buiten de oevers getreden. Ook in het oostelijk en zuidoostelijk deel van het land is het waterpeil de afgelopen weken flink gestegen. Langatabiki in het Marowijnegebied zit al enkele dagen onder water. De Granman der Paramaccaners heeft hier zijn residentie.

In de Tapanahony- en de Lawa-rivier, die in het verlengde staan van de Marowijnerivier, is het waterpeil de afgelopen weken ook behoorlijk gestegen. Woningen staan er compleet onder water (zie foto). 

In het Lawagebied, waar aan goudwinning wordt gedaan, heeft het stijgende water ondertussen ook de hoger gelegen woningen bereikt. Op bijgaande foto is te zien hoe het water een soort warenhuis is binnengestroomd. 

SS  

error: Kopiëren mag niet!