Burgemeester Halsema en VNG-voorzitter Van Zanen bezoeken Suriname

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam brengt samen met VNG-voorzitter Jan van Zanen, tevens de burgemeester van Den Haag, een bezoek aan Suriname. Met een kleine delegatie bezoeken ze het land van 23 tot 28 mei.

Halsema en Van Zanen ontmoeten leden van de Surinaamse regering om te praten over samenwerkingen in de toekomst. Verschillende onderwerpen komen tijdens het werkbezoek aan bod: water en klimaatverandering, ondernemerschap als motor van maatschappelijke vooruitgang, een samenwerking tussen het Stadsarchief Amsterdam en het Nationaal Archief Suriname, de aanpak seksuele gezondheid van de Amsterdamse GGD en de stichting Lobi Health Center en de versterking van lokaal bestuur, zo meldt de gemeente Amsterdam op haar website.

In september 2021 ontvingen beide burgemeesters de Surinaamse president Chan Santokhi en de minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin. Halsema en Van Zanen brengen nu op uitnodiging van de Surinaamse regering een bezoek aan Suriname om de samenwerking verder uit te werken en tot concrete afspraken te komen.

Het bezoek van de president en minister in september was de start van een hernieuwde samenwerking tussen Suriname en Amsterdam, die werd bekrachtigd door het tekenen van een nieuwe overeenkomst. De banden tussen Amsterdam en Suriname bestaan al eeuwenlang. In het verleden was deze relatie niet gelijkwaardig, in de koloniale tijd en daarna hebben veel mensen geleden. De erkenning van dat verleden is volgens burgemeester Halsema een belangrijke basis voor een goede relatie in de toekomst. 

Burgemeester Halsema reist naar Suriname met vertegenwoordigers van Waternet, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, het Stadsarchief, GGD Amsterdam en het Amsterdamse bedrijf Patta.

Voor de huidige en toekomstige generaties aan beide kanten van de Atlantische Oceaan willen de stad Amsterdam en de Vereniging Nederlandse Gemeenten een duurzame relatie met Suriname opbouwen, op basis van gelijkwaardigheid, wederzijdse belangstelling en respect. 

Jan van Zanen reist af als vertegenwoordiger van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Tijdens het bezoek van president Santokhi vorig jaar hebben veel gemeenten interesse getoond in een nieuwe samenwerking met Suriname. Van Zanen zal tijdens deze reis namens de VNG met Surinaamse collega’s spreken over de versterking van het lokaal bestuur en de relatie tussen nationale en lokale overheden.

 In december 2021 tekenden Jan van Zanen als voorzitter van de VNG een intentieverklaring met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken waarin ze afspraken om de mogelijkheden voor nauwere samenwerking tussen Nederlandse gemeenten en Surinaamse districten te verkennen.

De VNG organiseert tijdens deze week samen met het Surinaamse ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport een seminar om het belang van decentralisatie op de kaart te zetten. Ook zal Van Zanen een aantal districten bezoeken, en zal gesproken worden over de uitwerking van een projectvoorstel om de capaciteit van de districten te versterken.

Naast de focus op versterking van het lokaal bestuur komen ook andere onderwerpen aan bod tijdens het bezoek, waaronder water en klimaatverandering, en ondernemerschap als motor van maatschappelijke vooruitgang, aldus een bericht van de VNG.

PK

error: Kopiëren mag niet!