Ronald Snijders met ‘Kaseko Time’ 27 mei in Eindhoven met Howard Komproe en Jeangu Macrooy

De bekende fluitist Ronald Snijders staat vrijdag 27 met een bigband op het podium van Muziekgebouw Eindhoven met het programma ‘Laseko Time. En dat doet hij niet alleen, ook cabaretier Howard Komproe en zanger Jeangu Macrooy zullen op het podium verschijnen, zo bericht het Eindhovens Dagblad. 

Centraal staat de muziek van Ronald Snijders (71), geboren in Paramaribo, maar al meer dan een halve eeuw woonachtig in Nederland. Hij heeft het programma samengesteld met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Er is aandacht voor de geschiedenis die Nederland en Suriname delen, maar het gaat toch vooral om de muziek. “Als ik de ruimte heb om mijn ding te doen, krijg ik het publiek in beweging”, zegt Snijders.

“Kaseko is onderdeel van mijn muziek, maar ik ben niet ‘Mr. Kaseko’. Ik ben breed georiënteerd. Ik hou van Earth, Wind & Fire, van Doe Maar, Amerikaanse jazz, Braziliaanse muziek. En van klassiek, met name Ravel.”

Snijders gelooft dan ook in verbinding. Zoals A Whiter Shade of Pale Bach en pop samenbracht. En Astor Piazzolla, die op basis van de tango serieuze composities schreef. Zelf componeerde hij vorig jaar nog een kaseko voor fluit, strijkorkest en slagwerk. Door de muziek in een andere context te plaatsen wil hij die bekender maken. 

“Door het aanstekelijke ritme is de kaseko een stijl die mensen in hun hart sluiten. Maar dan moeten ze wel de kans krijgen om die muziek te horen. Het is een slechte zaak dat de publieke omroep geen programma’s heeft voor dergelijke genres, of er ruimte voor maakt binnen de bestaande programma’s. Nederland is een kleurrijk land. Dat zou toch terug te horen moeten zijn in het muziekaanbod? Zeker als die programma’s gemaakt worden met geld van ons allemaal.”

In Kaseko Time geeft hij een veelzijdige blik op de muziek, maar ook op de geschiedenis. Die speelt een rol in de composities die hij er speciaal voor geschreven heeft.

“Het nummer Beginning of Slavery drukt het menselijk leed ingetogen en expressief uit. Jeangu Macrooy zingt zijn eigen nummer Birth of a New Age. Cabaretier Howard Komproe zorgt voor een lichte noot. En we beginnen met een kaseko-medley, keiharde swing. Het gaat mij er niet om te bewijzen dat kaseko beter is dan andere stijlen. Ik wil dat de muziek er gewoon bij hoort. Daarom ben ik blij dat dit gebeurt.”

‘Kaseko Time’. Vrijdag 27 mei in Muziekgebouw Eindhoven. Aanvang 20.15 uur.

error: Kopiëren mag niet!