Suriname geen voorstander van boycot ‘Summit of the Americas’

Hoewel CARICOM nog geen overeenstemming heeft bereikt over de vraag of leiders van lidlanden de komende Top van de Amerika’s zullen bijwonen, heeft de regering van Suriname laten weten dat zij een voorgestelde boycot niet ondersteunt.

Cuba, Nicaragua en Venezuela

Minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, is het eens met president Chandrikapersad Santokhi, dat de leiders van Cuba, Nicaragua en Venezuela moeten worden uitgenodigd voor de top en het regionale blok een emotionele beslissing moet vermijden.

“De president is voorstander van een realistische en pragmatische benadering”, aldus Ramdin, zo bericht Caribbean National Weekly.

Volgens Santokhi moeten de voordelen van deelname aan de top van 6-10 juni in Los Angeles op het hoogste politieke niveau worden afgewogen tegen de nadelen van niet aanwezig zijn.

“Bijwonen onder protest”

Volgens minister Ramdin hebben de CARICOM-leiders, als de VS niet toegeeft aan de eis dat Cuba, Nicaragua en Venezuela op de top worden toegelaten, andere opties dan het evenement te boycotten om hun afkeuring te tonen, inclusief het bijwonen onder protest, en het sturen van vertegenwoordigers op een lager politiek niveau.

De VS heeft betoogd dat de regeringen van Cuba, Venezuela en Nicaragua hebben laten zien, dat ze de democratie niet respecteren en daarom geen uitnodigingen voor de top zullen ontvangen.

Maar CARICOM-leiders zijn onvermurwbaar dat die landen niet mogen worden uitgesloten. Zuid-Amerikaanse en Midden-Amerikaanse landen zijn het ook eens. Mexico maakte dinsdag bekend dat als de drie geen uitnodiging krijgen van de Amerikaanse president Joe Biden, president Andrés Manuel López Obrador niet zal deelnemen aan de conferentie.

In een uitgelekt discussiestuk zouden CARICOM-adviseurs de leiders naar verluidt hebben aanbevolen de top bij te wonen, waar op de agenda staat, veiligheid, de klimaatcrisis, economische ontwikkeling en de gevolgen van de Russische militaire invasie van Oekraïne. Suriname is het daarmee eens.

Minister Ramdin zei verder, dat als de regio beslissingen wil nemen die tijdens toppen worden genomen, de leiders aanwezig moeten zijn om hun standpunten en standpunten te presenteren.

“De kwestie Cuba-VS is niet nieuw en we moeten ook rekening houden met bilaterale betrekkingen met andere landen. Eigenbelang mag niet worden vergeten’, stelde hij. “We blijven solidair, maar je kunt het je niet echt veroorloven om niet te gaan.”

error: Kopiëren mag niet!