Stijgende trend actieve oplichters

Naar aanleiding van de stijging in het aantal criminaliteitsvormen, zoals bedrog en oplichting, wordt door de politie een oproep gedaan naar de samenleving om ten alle tijde alert te zijn.

Openlijke vorm van bedrog 

Heden ten dage wordt men flink bedrogen. Meerdere keren is er aangifte gedaan bij verschillende politieposten in Suriname tegen personen die hebben geprobeerd om anderen te bedriegen of gewoon door personen op te lichten. 

Strafbare handelingen

Zowel bedrog als het oplichten van een medeburger is strafbaar, voor beide handelingen kan men dus worden ingesloten. Dit geeft een jurist aan Dagblad Suriname te kennen. Men moet volgens haar bewust zijn van het feit dat hoe klein dan ook, bedriegen en misleiden als strafbaar aangemerkt kunnen worden.

Verder zegt ze, dat de bevolking soms door onwetendheid handelingen pleegt en zich dan in een zodanige positie plaatst, waardoor het makkelijker wordt voor de tegenpartij om iemand te benadelen en zichzelf te bevoordelen. Als strafrechtdeskundige heeft ze vaak van dit soort gevallen gehad waarbij men openlijk op klaarlichte dag opgelicht is. De financiële situatie waarin Suriname verkeert, maakt het makkelijker voor mensen die snel wat centjes willen verdienen. Deze koersen naar haar zeggen dus meteen in de richting van bedriegen en oplichten. Dit terwijl andere burgers in de samenleving keihard dag in dag uit voor hun geld werken.

Toename gevallen district Nickerie

De afgelopen periode is ook bij de politie in Nickerie een toename van aangiften geconstateerd ter zake oplichting, waarbij benadeelden voor grote geldbedragen zijn benadeeld. De daders nemen hierbij valse namen of een valse hoedanigheid aan om zichzelf te bevoordelen. In het ene geval biedt de dader bijvoorbeeld Noord-Amerikaanse dollars tegen een zeer gunstige dan wel aantrekkelijke lage wisselkoers aan, terwijl in andere gevallen de daders goederen of diensten aanbieden.

In ieder geval worden de benadeelden door listige kunstgrepen, hetzij door een zogenoemd samenweefsel van verdichtsels, bewogen tot afgifte van enig goed, onder meer contant geld. De politie heeft de samenleving dus hiervoor gewaarschuwd.

GW

error: Kopiëren mag niet!