Ruim 300 salmonella-infecties in Europa door Ferrero Kinder-chocolade

Niet bekend is of kinderen in Suriname ziek zijn geworden na het eten van Ferrero-chocolade

De Europese gezondheidsdienst ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) heeft tot nu toe in twaalf verschillende landen 324 salmonella-infecties vastgesteld. Bijna alle gevallen zijn te herleiden tot de Kinder-chocolaatjes geproduceerd door Ferrero in het Belgische Aarlen, zo berichten diverse Nederlandse media woensdag 18 mei.

De meeste infecties zijn vastgesteld bij kinderen onder dan tien jaar. Meer dan 40 procent van de zieken werd vanwege de besmetting opgenomen in het ziekenhuis.

De ECDC meldt in Nederland drie bevestigde gevallen, waarschijnlijk afkomstig uit de Belgische fabriek. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet eerder weten dat het twee meldingen had gekregen over kinderen die in februari ziek waren geworden door de salmonellabacterie.

In februari meldde het Verenigd Koninkrijk, VK, de eerste salmonellabesmettingen. Sommige gevallen dateerden uit december. De besmettingen leken dezelfde herkomst te hebben, waarom het VK aan de bel trok. Inmiddels telt het land 102 bevestigde infecties. Frankrijk heeft 73 besmettingen gerapporteerd.

In Nederland zijn in april Kinder Surprise en andere producten van het merk Kinder uit de schappen gehaald. Consumenten wordt geadviseerd de chocolaatjes niet te eten.

Fabrikant Ferrero trof in februari de salmonellabacterie aan in een installatie. Na een schoonmaakbeurt waren de vervolgtesten negatief en werd de productie hervat, meldde de ECDC eerder al. De fabriek moest uiteindelijk alsnog op last van de Belgische gezondheidsdienst sluiten in april.

Suriname

Ook in Suriname worden chocoladeproducten van Ferrero verkocht en deed het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), nadat zij door de redactie van Dagblad Suriname op 8 april was gewezen op de problemen met Ferrero chocolade producten in diverse Europese landen, een oproep om deze producten van de schappen in winkels te halen.

Van een lokale terugroepactie was dan ook niet direct sprake.

Alleen de winkel Sweetheart in Paramaribo had uit eigen verantwoordelijkheidsgevoel een waarschuwing doen uitgaan via social media. “Wij adviseren een ieder om de Kinder Surprise Eieren van Ferrero weg te doen! Ook wij hebben uit voorzorgsmaatregelen de Kinder surprise eieren uit de collectie gehaald tot we meer informatie hebben van onze leverancier!”, zo liet de winkel weten.

Het ministerie van Volksgezondheid kwam pas een paar dagen later uit met een bericht onder de kop: “Volksgezondheid alarmeert samenleving”, dus dagen nadat er al terugroepacties waren geweest in diverse andere landen en kinderen in Suriname dus Kinder Surprise eieren konden hebben gegeten.

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie meldde een paar weken later, 28 april,, dat uit onderzoek van de afdeling Consumentenzaken was gebleken, dat de winkels Choi’s en Sweetheart Kinder Surprise Chocolade van de fabrikant Ferrero verkopen. 

Of de afgelopen weken kinderen in Suriname ziek zijn geworden na het eten van Ferrero-chocolade is niet bekend. De redactie van Dagblad Suriname heeft hierover minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benaderd, maar een reactie is niet gekomen.

PK

error: Kopiëren mag niet!