LVV-minister Sewdien: “3 miljoen citrusplantjes in 30 jaar tijd”

Naar schatting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)  zijn er in de afgelopen 30 jaar ruim 3 miljoen citrusplantjes ten behoeve van de agrarische sector en aan individuele personen verkocht, maar van een gedegen citrusaanplant in het veld is echter geen sprake. Het aantal citrusbomen op erven lijkt ook niet te zijn toegenomen.  Dit is de voornaamste reden waarom citrussoorten, zoals sinaasappels, zo schaars zijn op de lokale markt. 

De prijs van sinaasappels is voor velen ook erg hoog. LVV-minister Parmanand Sewdien zei dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling in de Nationale Assemblee, dat er iets niet goed is gegaan met het streven in de afgelopen decennia om de citrusaanplant in het land te stimuleren. Hij vermoedt, dat het met de begeleiding te maken heeft.

Velen kopen in een vlaag een aantal citrusplantjes met de bedoeling het op hun landbouwperceel te planten. Maar, na enkele jaren merk je niets meer van de aanplant. Velen denken dat met het stoppen van een citrusplant in de grond deze automatisch tot een boom groeit. Een citrusplant heeft specifieke verzorging en onderhoud nodig om tot een volwaardige vruchtdragende boom uit te kunnen groeien. Veelal ontbreekt het bij mensen aan de nodige kennis. 

Het ministerie van LVV heeft daarom besloten voortaan de begeleiding in het veld ter hand te nemen. Personen die meer dan 20 citrusplanten kopen, worden nu geregistreerd. De registratie is bedoeld om de mensen te kunnen contacten voor de nodige begeleiding.

Staatsbedrijven afstoten

Minister Sewdien sprak tijdens de begrotingsbehandeling ook over het Staatsbedrijf Alliance in het district Commewijne. Dit staatsbedrijf houdt zich bezig met de productie van citrus, waaronder sinaasappels. Volgens de minister is aan de Raad van Toezicht van het bedrijf de instructie gegeven om voor wat betreft de bedrijfsvoering de broek zelf op te houden. Het bedrijf dient daartoe de nodige initiatieven te ondernemen.

Indien het volgens de Landbouw-minister toch niet lukt, dan zal het besluit worden genomen het bedrijf af te stoten. Dit is ook het beleid van zijn ministerie met betrekking tot staatsbedrijven die onder haar vallen.  Het kan volgens de minister niet zo zijn, dat de overheid geld blijft stoppen in bedrijven, zonder er wat voor terug te zien. 

Bij staatsbedrijven die een ontwikkelingsfunctie vervullen is volgens minister Sewdien de aanpak anders. Zo is het staatsbedrijf ‘s Lands Boerderij Suriname te Reeberg ondertussen onder het beheer gebracht van het onderdirectoraat Veeteelt van LVV. De Raad van Toezicht is bedankt geworden en al het inventaris is onder het beheer gebracht van LVV.

SS      

error: Kopiëren mag niet!