Een hond kan je niet zomaar meenemen

Een bezorgde hondeneigenaresse zegt, dat haar hond onlangs bijna voor de deur is gestolen. Terwijl sommigen erop wijzen dat honden niet op straat mogen en er geen moeite mee hebben dat honden worden meegenomen, zijn er ook burgers die spreken van diefstal waarvoor aangifte bij de politie gedaan kan worden.

Advocaat Iris Nazir benadrukt, dat honden zomaar van de straten ‘plukken’ niet is toegestaan. “Honden zijn huisdieren die in de meeste gevallen zijn voorzien van een halsband. Het is algemeen bekend dat een hond met een halsband aan iemand toebehoort”, merkt de advocaat op. Ook zegt zij ,dat een hond per abuis de straat kan zijn opgerend. Zelfs als je denkt dat je een zwerfhond aan de waterkant zomaar kan meenemen, bestaat het risico dat de hond van iemand is, besluit de advocaat.

Ook Mariska Bemelmans zegt namens stichting Animal Rescue Suriname, dat een hond wettelijk als eigendom wordt gezien. “Je kan dus niet zonder meer iemand zijn of haar hond meenemen of deze hond nou op straat loopt of niet”, reageert Bemelmans.

“Een hond op straat, met of zonder halsband, kan potentieel een eigenaar hebben, aangezien het maatschappelijk acceptabel lijkt te zijn, kijkend naar onze ervaringen in de praktijk, dat mensen hun honden vrij over straat te laten lopen.”

Bemelmans licht toe, dat wanneer men een hond van straat neemt, ongeacht de reden, dat men eerst navraag zou moeten doen in de buurt naar de herkomst van de hond, en publiekelijk op zoek gaat naar de eigenaar. “Via social media bijvoorbeeld. Hierop zijn mensen ook actief die hun hond kwijt zijn.”

Hulp

“Verder is de reden om een hond van straat mee te nemen denk ik van groot belang. Wanneer een hond ziek is of gewond, dan is het van de straat halen om hulp te bieden zeker gewenst. Ook dan kan men beter alsnog publiekelijk informeren of er een eigenaar is.”

Bemelmans zegt verder, dat een hond meenemen van straat omdat deze lijkt te zijn verdwaald, vaak voorkomt bij rashonden. “Op die manier voorkom je dat de hond gewond raakt of door iemand (niet de eigenaar) wordt meegenomen.” Ook in dit geval wijst zij erop, dat het “een must” is om te zoeken naar de eigenaar en eventueel melding te maken bij de politie. “Een verdwaalde hond van straat meenemen, kan wel betekenen dat een eigenaar die de hond aan het zoeken is, deze niet gemakkelijk kan vinden”, besluit Bemelmans.

RB

error: Kopiëren mag niet!