President Santokhi overhandigt 12 ambulances aan gezondheidsinstellingen

President Chandrikapersad Santokhi heeft woensdag 18 mei de officiële overdacht verricht van 12 ambulances aan verschillende gezondheidsinstellingen. Hiervan zijn 9 ambulances aangeschaft door de overheid en 3 gedoneerd door het UNOPS-project (United Nations Office for Project Services) van Japan.

De president werd vergezeld door de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin en zijn delegatie. Verder waren verschillende vertegenwoordigers van de diverse gezondheidsinstellingen aanwezig. De overhandiging vond plaats bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG).

De overdacht van de ambulances is een belangrijke mijlpaal, omdat dit inhoud geeft aan de decentralisatie van de zorgverlening, aldus de Communicatie Dienst Suriname in een uitgebracht persbericht.

Volgens het staatshoofd is dit het bewijs dat Suriname als land in staat is te investeren in de gezondheidszorg, door met eigen middelen ambulances aan te schaffen. Hij heeft in het bijzonder zijn dank geuit aan de internationale instanties die een bijdrage hebben geleverd aan de zorgsector.

De president gaf aan dat de gezondheidszorg heel hoog op de agenda staat en dat hij uitkijkt naar toekomstige investeringen binnen de zorgsector.

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft 4 ambulances ontvangen, de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) ontving er 3, het Diakonessen Ziekenhuis, het Regionaal Ziekenhuis Wanica, het Mungra Medisch Centrum (MMC), het ’s Lands Hospitaal en de Medische Zending (MZ) ontvingen elk 1 ambulance.

Door het UNOPS-project zijn 3 Land Cruisers gedoneerd en op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid heeft de overheid 9 ambulances gekocht. De meeste gezondheidsinstellingen hadden een gebrek aan ambulances. De Covid-19 situatie heeft ook een bijdrage geleverd aan de verslechtering van de voertuigen. Met de nieuwe ambulances zal dienstverlening van de voorgenoemde zorginstanties verbeterd moeten zijn.

“Ambulances hebben een brugfunctie van de zorgverlening naar de gemeenschap toe en tussen zorginstellingen. Middels ambulances kan de zorg in een heel vroeg stadium naar de patiënt toe worden gebracht en kan de continuïteit gewaarborgd worden”, zo sprak de Nationale Ziekenhuis Raad-voorzitster Claudia Marica-Redan tijdens haar toespraak bij de overhandiging. “Een ambulance is niet alleen een transportmiddel, maar een ziekenhuis op wielen.”

Het streven is om met de RGD en de Medische Zending een nationaal netwerk op te zetten, van waaruit de ambulances kunnen uitrukken.

Door de Covid-19 situatie was er een grote druk ontstaan op de ambulancediensten van Suriname. De aanwinst van de nieuwe ambulances was hoognodig. De Volksgezondheids-minister heeft er werk van gemaakt om op zoek te gaan naar goed uitgeruste ambulances die voldoen aan de moderne eisen van de zorgsector. De nieuwe ambulances zijn ruim genoeg voor een betere werksfeer voor de zorgverlener.

error: Kopiëren mag niet!