Getuigenis van een Suralconier:

“Menskracht de beste vrucht van Commewijne”

“Ik ben een gepensioneerde van Suralco. Ik was nog jong, krachtig vol van idealen toen ik met pensioen ging. Bij Suralco was het aanpakken geblazen, kon vanwege mijn kokende energie niet stilzitten. Ik bekostigde een kippenkwekerij met spaargeld van 25 jaar werken, dat mij en mijn familie verder vooruit zou helpen.”

Pensioen als back-up 

“Ik had ook nog mijn pensioen waarop ik kon rekenen. Het kan niet fout gaan, het pensioen is een goede back-up, dacht ik. Het ging mij goed. De ene na de andere uitbreiding volgde. Zaken doen heeft ups en downs, maar ik heb tegen de wind in het hoofd boven water weten te houden. Economische terugval, de stijgende prijzen van voer, ingrediënten, benodigdheden, dalende koopkracht en als klap op de vuurpijl, de Covid-pandemie hebben mij zwaar getroffen. De kwekerij is zo goed als gesloten.”

Niets waard

“Het trieste van de zaak is, dat mijn US$ pensioen, niets waard is, omdat Suralco de eeuwenoude, SRD drie punt zoveel dollarkoers tot de dag van vandaag hanteert. Ik maak met terugwerkende kracht recht op vele duizenden Amerikaanse dollars, mijn back-up, die mij tot nu toe onthouden wordt.”

Hebzucht

“Had de Suralco zich naar letter en geest van de pensioenovereenkomst gedragen, dan had mijn kippenkwekerij de crisis in Suriname kunnen weerstaan. De gevolgen van de hebzucht van de multinational maken dat ik en mijn mede-gepensioneerde collega’s ervaren ondragelijk is geworden. Door de bedrieglijk- en valsheid van Suralco wordt het gras onder onze voeten weggemaaid. Er zijn huizen die niet afgebouwd of afgelost kunnen worden. Door de handelswijze van Suralco/Alcoa wordt er zeer groot leed veroorzaakt.”

De ontwikkeling van Kawna

“Het district Commewijne is het hardst groeiende en bloeiende gebiedsdeel van Suriname. De ontwikkeling van Kawna wordt door velen toegeschreven aan de brug die Paramaribo met Meerzorg verbindt. Maar, niets is minder waar. De overspanning mag er zijn. Maar, is slechts een klein facet van de glorie. Suralco werknemers hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de positie die Commewijne nu bekleedt. Veel van de mooie huizen en bedrijven die het district verfraaien en vooruitgang brachten zijn door ex-werknemers van Suralco opgezet.”

Het goede voorbeeld

“Wij worden niet voor niets voorbeeldfiguren genoemd. Wij hebben de samenleving gemotiveerd en bewust gemaakt van de mogelijkheden om ons heen.  Commewijne heeft haar ligging op korte afstand van de hoofdstad mee. Dagelijks trekken er ondernemers en duizenden werknemers naar de stad. Daarmee wordt menskracht aan de hoofdstad geleverd. Ik vraag mij af wie meer voordeel heeft: Paramaribo of Commewijne? In elk geval werkt dit gegeven in het voordeel van Suriname.”

Vooraanstaand

“Commewijne is altijd een vooraanstaand district geweest. Heeft haar roemrijke geschiedenis mee. De rijkdom die uit Suriname werd weggedragen was voornamelijk van hier afkomstig. Het gouden tijdperk van de plantage economie was de vrucht van Commewijne.”

HD

error: Kopiëren mag niet!