Steven Debipersad: “Staatsoliebedrijf in Guyana kan positie buurland verder versterken in oliewereld”

Een eigen staatsoliebedrijf en een eigen Hydrocarbon Institute zou Guyana een relevantere speler in de oliewereld kunnen maken, stelt VES (Vereniging van Economisten in Suriname)-voorzitter Steven Debipersad in een recente bijdrage aan Energy Advisor, een online platform van de Inter-American Dialogue dat analyses van bedrijfsleiders en overheidsfunctionarissen vastlegt, aldus de olie nieuwswebsite OilNow. 

Debipersad, econoom, stelde dat de oprichting van een Guyanese Staatsolie, in samenwerking met een nieuw opgericht koolwaterstof instituut, als katalysator zou kunnen werken in het olierijke Guyana om een ​​eigen olie strategie te ontwikkelen en verdienmodellen uit nieuwe olie- en gasproductie contracten te verbeteren.

Juiste voorwaarden 

Debipersad zei met name, dat het koolwaterstof instituut verantwoordelijk moet zijn voor het creëren van de juiste voorwaarden voor investeringen en toezicht moet houden op de koolwaterstof activiteiten van de grote buitenlandse oliemaatschappijen die in Guyana actief zijn om de offshore-activiteiten te optimaliseren.

De econoom zei: “Net als in Suriname zou Guyana een olieraffinaderij kunnen bouwen om aan de benzine- en diesel behoeften van de lokale markt te voldoen, waardoor de afhankelijkheid van de invoer van oliederivaten sterk wordt verminderd. Wat betreft het gas-to-power-project, zei hij dat Guyana een overvloedige en goedkope energiebron zou bieden voor grootschalige mechanische productie en betaalbare elektriciteit voor iedereen.”

Met een dergelijk project, een doordachte overheidsstrategie voor een nieuw NOC (National Oil Company), en de oprichting van het instituut voor leren, is hij van mening dat Guyana ervoor kan zorgen dat olie geen vloek, maar juist een zegen wordt op lange termijn.

error: Kopiëren mag niet!