De burger vindt: “Ordening kleinschalige goudsector gaat nooit lukken”

“Politici van de vorige én huidige regering hebben concessies in hout- en goudsector”

Afgelopen week zei minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) in de Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling, dat er politici zijn die ook belangen hebben in de goudsector. Hij sprak over de ordening van de kleinschalige goudsector en dat dit “niet eenvoudig” is. Al jarenlang wordt geprobeerd die sector te ordenen en in legale sferen te brengen. 

Maar, wat denkt de burger, gaat die ordening ooit lukken? Wat zou de regering/het ministerie van NH werkelijk moeten doen om die ordening goed van de grond te krijgen? Deze vragen stelde Dagblad Suriname haar volgers en lezers op social media. Een selectie uit de reacties treft u hieronder aan.

Leca stelt, dat het niet gaat lukken, “want de regering doet mee. Check de Fransen. Er is maar een regel en het geldt voor een ieder. Bij hun is het no mercy.”

Perdiep: “De man/vrouw die dit corrupt land uit het dal moet halen heb ik nog niet gezien. Althans tot nu toe in de verste verte niet waargenomen. Alleen een keiharde president(e) die dat alleen in zijn/haar hoofd heeft om dit land op te bouwen (zichzelf ook niet) en een ieder, nogmaals, een ieder die hem/haar dwars ziet (niet opruimt) naar zijn moer stuurt. kan in dit mooi land binnen 5 jaren het verschil laten zien van vooruitgang. Maar, die man/vrouw moet er zijn en hem/haar heb ik van kleins af tot nu toe (langer dan een halve eeuw) niet gezien. Dan gaat straks iemand zeggen “dan waarom doe jij ‘t niet”. Ik ga het niet kunnen doen, maar kan wel oordelen of het goed gaat of niet. 1 man/vrouw gaat het kunnen doen, en dat is de juiste man/vrouw. My opinion.”

Hema: “Ik had nooit het vermoeden van kinds af, dat politici hun mama Sranan ten voordele hebben gebruikt en misbruikt. En dit maak ik nu al bijkans 50 jaar meer. Is een mensenleven. En nog is men bezig hun land ‘mama Sranan’ te beroven en te bestelen ten eigen bate. What a shame on politicians nowadays.”

“Niemand zal wat kunnen doen”

Maurits: “Politici van de vorige én huidige regering hebben concessies in de hout- en goudsector. Niemand zal wat kunnen doen. Ze beschermen elkaar. Wat hebben ze kunnen doen met de vele miljoenen dollars op de Zwitserse bank? Geen moer. Men praat niet erover. Alleen een buitenlandse instantie kan dit doorlichten en tot klaarheid brengen.”

“Concessiehouders verplichten tot maandelijkse betaling aan staatskas”

Delano: “Alle concessiehouders, verplichten om maandelijks een bijdrage te leveren aan de staatskas, in goud of in valuta, met terugwerkende kracht, alle achterstallige belastingen, en milieubelasting opsporen, en de scalians een hogere milieubelasting laten betalen en ook maandelijks een verplichte bijdrage leveren aan de staat…”

Wilma ziet graag een onderzoek om na te gaan “hoe andere landen het hebben gedaan”. “Bijvoorbeeld hoe en wat doen ze om het goud op een veilige manier uit de grond te halen, zonder giftige stoffen te gebruiken enzovoorts. Verder harde en duidelijke wetten maken, en vooral zicht op de handhaving en naleving hiervan, ook in deze onderzoeken hoe een ander eerlijk land hiermee is omgegaan. Transparantie wat er verdiend wordt en waar het goud naar toe gaat, en voor welke prijs is zeer belangrijk. Suriname mag en zou meer over moeten houden in plaats van dat het goud voor een appel en een ei naar het buitenland verdwijnt.”

“Surinamers zijn korte termijn denkers”

Perry: “Als we dit niet kunnen oplossen naar wet en recht, hebben we als land een heel groot probleem. Kwik is en wordt een groot probleem . Als we niet bereid zijn het op te lossen vanuit ons gezond verstand. Zoals gewoonlijk zijn we als Surinamers korte termijn denkers, dus zullen wij het niet oplossen. Teveel “orgas”.”

Jimmy: “De ordening is in het belang van Suriname en Surinamers.

1) data die belangrijk zijn voor de hele branche in de toekomst.

2) voor de juiste afdracht van belasting.

3) voor een betere zicht op de goudsector voor de toekomst.

“Gaat nooit lukken”

Hamza stelt dat ordening nooit gaat lukken. “Tot de dag van vandaag kan niemand iets tegen de scalians doen, want de eigenaren zijn ook mensen uit de regering.”

Junior: “De vicepresident heeft toch zoveel belangen in de goudsector! Corruptie is teveel geworden in Suriname.”

Marat: “Slap gedoe, waarvoor zijn de militairen??? Law and Order, Suriname, en laat het ten goede komen van het volk en niet bij personen als de vicepresident en consorten.”

Steven: “De grootste regerings toppers zijn eigenaren van de concessies.”

PK

error: Kopiëren mag niet!