Seminar SAGK: “We zijn de eigen tradities aan het weggooien”

De Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondremama (SAGK) hield organiseerde afgelopen zondag een seminar over gezonde voeding onder de naam “gezonde voeding goed voor lichaam en geest”. 

Een open debat werd gevoerd over goede voeding vanuit de tradities bezien. Victorine Pinas, secretaris van de SAGK, zegt dat de opening werd gedaan door Claudetta Toney, de voorzitter van SAGK. “Er was aandacht voor het eetpatroon van mensen vroeger, zowel in de ochtend, middag als avond. De participatie was van dien aard, dat er nog een aantal seminars gehouden moet worden om alle vragen van de deelnemers te beantwoorden, merkt Pinas op.

Een opmerkelijk onderwerp betrof de buitenlandse voeding die wordt geïmporteerd en goedkoper is dan groenten van eigen bodem. “De aanwezigen wilden weten waarom dit zo is en waarom de eigen producenten niet worden gestimuleerd.” Het leeft bij grote delen van de bevolking dat producten uit het buitenland betere zijn dan het eigen product. Volgens Pinas zou daar verandering in moeten komen. “Fastfood krijgt vaak de voorkeur boven een broodje antroewa”, aldus Pinas.

Ook verdwijnen bepaalde gerechten zoals pap van maïs. Vaak is verkeerde informatie die de samenleving bereikt de oorzaak ervan dat mensen stoppen met een product. Volgens Pinas is het daarom belangrijk om de bewustwording voor de eigen producten te vergroten. Als voorbeeld noemt zij de traditionele kennis van de heilzame werking van guave bladeren voor bijvoorbeeld diarree. “Maar, dat doen wij niet meer, we zijn de eigen tradities aan het weggooien.” Pinas stelt, dat er zoveel culturen zijn in Suriname waar van geleerd kan worden. 

Zij vervolgt dat door de globalisering de eigen kennis minder aandacht krijgt. “Meedoen met de globalisering betekent niet dat je de eigen kennis moet weggooien.” Ze wijst erop, dat een integrale benadering mogelijk is waarbij het ‘eigen ik’ behouden blijft.  Het is ook belangrijk om de traditionele geneeswijzen vast te leggen.

Pinas noemt de kaderwet die eerder al tweemaal is ingediend voor de alternatieve en complementaire geneeswijzen. “Het gaat om een kaderwet compleet met Memorie van Toelichting.” Het resultaat is nog uitgebleven, zegt Pinas. Zij haalt aan, dat er nog koloniale wetgeving is die de traditionele geneeswijzen verbiedt, maar merkt op dat internationale wetgeving boven nationale wetgeving staat.

“De OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) en de WHO (World Health Organization) hebben juist aangegeven, dat alle traditionele geneeswijzen moeten kunnen worden toegepast. Hiervoor is het wel nodig dat onze kaderwet wordt aangenomen op nationaal niveau. De kaderwet geeft de grenzen aan waarbinnen kan worden opgetreden en waaraan men moet voldoen om beunhazen te weren. De kaderwet is er ook voor de Ayurvedische wetenschap om dat ook die niet is beschermd”, aldus Pinas.

RB

error: Kopiëren mag niet!