PAHO lanceert informatieplatform over gezondheid en migratie

De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft dinsdag 17 mei het informatieplatform over gezondheid en migratie in de Pan-Amerikaanse regio gelanceerd, een nieuw initiatief om landen te helpen het recht op gezondheid van migranten in de regio te waarborgen.

Aantal migranten in Latijns-Amerika en Caribisch gebied meer dan verdubbeld

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is het aantal migranten in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied sinds 2005 meer dan verdubbeld tot 15 miljoen in 2022, waardoor de Pan-Amerikaanse regio momenteel te kampen heeft met een van de grootste situaties van menselijke ontheemding ter wereld. 

Kloven in de gegevens over gezondheid en migratie vormen echter een uitdaging bij de ontwikkeling van goed onderbouwde volksgezondheidsmaatregelen voor migranten. 

Het nieuwe platform wil een oplossing bieden voor het gebrek aan regionale gegevens over migratie en gezondheid door landen een gebruiksvriendelijke interactieve digitale opslagplaats te bieden voor gerelateerd onderzoek en informatie uit heel de Pan-Amerikaanse regio. Dit zal het delen van kennis vergemakkelijken en regeringen in staat stellen beleid en initiatieven te ontwikkelen die inspelen op de behoeften van het groeiende aantal migranten.

In de Pan-Amerikaanse regio zijn armoede, geweld, politieke instabiliteit, voedselonzekerheid, economische tegenspoed en milieugebeurtenissen de belangrijkste oorzaken van migratie. De regio wordt ook gekenmerkt door migratiestromen noordwaarts, zowel vanuit het continent zelf als vanuit delen van Afrika en Azië. 

De langdurige sociale, gezondheids- en economische gevolgen van de Covid-19-pandemie hebben veel van deze problemen nog verergerd. 

“Vandaag worden miljoenen migranten in de regio geconfronteerd met uitdagingen in elke fase van het migratieproces, zonder toegang tot eerstelijnsgezondheidszorgdiensten, geneesmiddelen, vaccins, of geestelijke gezondheidsdiensten en psychosociale steun,” zei dr. Jarbas Barbosa, PAHO assistent-directeur.

“Taalkundige en culturele verschillen en discriminatie behoren tot het aantal varianten die de tijdige toegang tot zorg voor migrantenpopulaties belemmeren,” voegde hij eraan toe. 

Het platform is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Torcuato Di Tella in Argentinië en de Universidad del Desarrollo in Chili, en zal regeringen informatie verschaffen over beleid, wet- en regelgeving inzake gezondheid en migratie uit 19 landen in de regio, en tevens dienen als een opslagplaats voor wetenschappelijke literatuur over het onderwerp. 

Het informatieplatform is bedoeld om “actie te stimuleren om de gezondheid van migranten en de gezondheid van de bevolking in de gastlanden te beschermen en om ons dichter bij de verwezenlijking van universele gezondheid te brengen”, aldus dr. Barbosa.

Gezondheid en migratie in de Pan-Amerikaanse regio

Miljoenen migranten in de Pan-Amerikaanse regio worden geconfronteerd met een aantal belemmeringen voor de gezondheid, waaronder gebrek aan toegang tot eerstelijnsgezondheidszorg, geneesmiddelen, vaccins en geestelijke gezondheidsdiensten.

Migranten kunnen ook een hoger risico lopen op blootstelling aan COVID-19 als gevolg van slechte leef- en werkomstandigheden die sociale distantie verhinderen, met name in opvangcentra. 

Tijdens het migratieproces worden kinderen en adolescente migranten, evenals oudere migranten en zwangere vrouwen, ook geconfronteerd met extra risico’s voor hun gezondheid, waaronder verstoorde pre- en postnatale diensten, uitdroging, hoge bloeddruk en blootstelling aan gendergerelateerd geweld en misbruik.

error: Kopiëren mag niet!