Braziliaanse piloot verdacht van drugshandel onder leiding van Braziliaanse zakenlieden en enkele Surinamers

Een 63-jarige piloot zit vast in Brazilië op verdenking van betrokkenheid bij de internationale drugshandel in Goiânia, de hoofdstad van de staat Goiás. Volgens de Militaire Politie is hij door de Federale Politie geïdentificeerd als lid van een criminele organisatie die bestaat uit zakenlieden uit Goiás, Pará, Maranhão en personen uit Suriname, zo meldt maandag de bekende Braziliaanse nieuwswebsite G1.

Mogelijke enkele Surinaamse politici betrokken

G1 suggereert, aan de hand van verkregen informatie van politiediensten, dat het wat betreft de personen uit Suriname zou gaan om ‘politici’.

Het was G1 vooralsnog niet gelukt om in contact te komen met de verdediging van de gedetineerde. De namen van de zakenlieden en ‘politici’ die ervan verdacht worden deel uit te maken van een criminele organisatie zijn ook nog niet bekend, aldus de Braziliaanse nieuwswebsite.

Het definitieve aanhoudingsbevel vond zondagavond plaats nadat informatie was uitgewisseld tussen politieagenten van het 41ste bataljon van de Militaire Politie (BPM) en rechercheurs van de Federale Politie.

Volgens informatie van de Militaire Politie is de man veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf in een gesloten regime.

De Militaire Politie maakte ook bekend, dat uit onderzoek van de Federale Politie bleek, dat een van de vliegtuigen van de piloot in november 1999 in het binnenland van Maranhão in beslag werd genomen met 141 kilogram cocaïne aan boord. Op dat moment zou het vliegtuig zijn getankt op een boerderij van een man uit Goiás die ervan verdacht wordt banden te hebben met drugshandel.

Ook volgens de Militaire Politie wees het Federale Politie-onderzoek uit, dat de telefoonrekeningen van de piloot meerdere oproepen bevatten naar vijf personen in Suriname die verdacht worden van betrokkenheid bij drugshandel.

G1 probeerde maandagmiddag 16 mei telefonisch contact te krijgen met de Federale Politie om meer informatie te krijgen over het onderzoek, en wacht nog op een reactie.

Na te zijn gearresteerd, werd de piloot naar het triagecentrum van het gevangeniscomplex van Aparecida de Goiânia gestuurd en zal hij ter beschikking worden gesteld van de justitie van Pará.

Belfort, ABOP

Het Assembleelid Edward Belfort (ABOP) had dinsdagmiddag tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement lucht gekregen van Braziliaanse berichtgeving over de mogelijke betrokkenheid van vijf Surinaamse ‘politici’ in een internationale drugshandelsorganisatie. Hij wilde meteen van de regering de namen vernemen van die vermeende Surinaamse politici.

Als oud-minister van Justitie en Politie zou hij moeten weten, dat het zo niet werkt, dat je niet zomaar kunt afgaan op dinsdag verschenen mediaberichten. Het staat niet eens 100 procent vast of er werkelijk Surinaamse politici betrokken zijn bij internationale drugshandel, in samenwerking met enkele Braziliaanse zakenlieden.

error: Kopiëren mag niet!