Ingrid Karta-Bink: “Zware discriminatie tegenover gepensioneerden”

“Wij moeten ophouden met piki piki pley, met registratie gedoe

De overheid wil de AOV’ers een extra SRD 1.000 geven voor 12 maanden. De gepensioneerden worden beoordeeld om in aanmerking te komen voor het extraatje en dat is niet terecht. Dit vertelt Ingrid Karta-Bink, voormalig parlementariër en ex-districtscommissaris van Commewijne, aan Dagblad Suriname.

Buiten de boot

De gepensioneerden hebben een gedevauleerd pensioen en een gedevauleerde AOV. Alle werknemers bij de overheid, alsook bij het bedrijfsleven, zijn verplicht om een AOV-premie te betalen, met de bedoeling om op hun oude dag nog een waardevolle AOV te krijgen naast hun pensioen.

Nu is de devaluatie zo groot, dat deze gepensioneerden niet uitkomen met hun dagelijks levensonderhoud. Zij kunnen ook geen extra baan erop na houden, want de leeftijd laat het niet toe. Zij hebben jaren hun krachten gegeven om een beter bestaan na hun pensionering te hebben en niet afhankelijk te zijn van kinderen en familie die het zelf heel moeilijk hebben, stelt Karta-Bink. Waarom deze gepensioneerden buiten laten vallen voor het extraatje van de overheid? vraagt Karta-Bink zich af. Zij hebben immers maandelijks hun AOV-premie betaald toen zij aan het werk waren.

Devaluatie

De politica stelt verder, dat “in de periode van de regering Venetiaan de AOV’er SRD 275 ontving hetwelk gelijk was aan US$ 100. Heden ten dage met de devaluatie is de AOV SRD 1.250 gelijk aan US$ 59,52. Juist degene die hebben gestort, worden benadeeld en krijgen geen extraatje van de overheid op deze manier. Dit is onkan. Het gaat niet om het extraatje, maar het is hun recht dat zij gecompenseerd moeten worden. Zij hebben verplicht jaren de bijdrage voor het AOV Fonds van hun salaris moeten storten, zowel particulieren als ambtenaren. Waarom nog een beoordeling om in aanmerking te komen? Het is juist corruptiegevoelig. Registratie is flauwekul, tijdverspilling”, stelt Karta-Bink.

“De registratie voor Bazo-kaarten, Covid-Fonds heeft niet naar wens gewerkt. Iedereen moet en elke 60-plusser moet het ontvangen. Wij moeten ophouden met piki piki pley, met registratie gedoe dat alleen corruptie oproept”, stelt Karta-Bink scherp.

“Het is schandelijk om senioren nog in lange rijen, in de felle zon, in de regen te laten staan om in aanmerking te komen. Alle senioren hebben recht op een extraatje van de overheid toch! Die waardering is hun recht. Ze hebben zo hard gewerkt en worden nu tot bedelaars gemaakt. Vingerwijzing is nu niet nodig, het punt is zij moeten surviven op hun oude dagen”, concludeert de politica. 

error: Kopiëren mag niet!