Federatie van Surinaamse Agrariërs werkt aan duurzame oplossing voor landbouwers Brokopondo

“Kraka Brokopondo Baka”

De vooruitzichten dat de regenbuien nog enkele weken zullen aanhouden maakt de situatie voor de landbouwers van Brokopondo er niet beter op. Tanja Lieuw-A-Soe, de voorzitter van de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA), zegt dat er voor deze doelgroep duurzame maatregelen nodig zijn. “Er gebeurt op basis van de informatie die ik tot nu toe ontvang veel te weinig en in ieder geval komt de hulp niet terecht waar dat het hardst nodig is”, licht Lieuw-A-Soe toe.

Zij wijst op de gevaren voor de voedselzekerheid in Brokopondo en noemt de negatieve effecten hiervan voor de rest van Suriname. “We onderschatten het, maar de meeste mensen in Brokopondo leven van de landbouw en de surplus wordt verkocht aan de rest van Suriname.” Producten zoals cassave, kousenband en pomme d’cythère worden onder andere verbouwd in deze regio. Grote gebieden hebben echter schade geleden en Lieuw-A-Soe wijst op het belang van een duurzame oplossing voor de agrarische sector in dit gebied.

Hoger gelegen gebieden

Er van uitgaande, dat de regenbuien nog tot augustus zullen duren op basis van de weerprognoses door deskundigen, noemt zij de voortzetting van de voedselproductie op hoger gelegen gebieden. “Wie heeft zich daar tot nu toe mee beziggehouden?” vraagt zij zich af. “Er moet nu iets gebeuren, we kunnen niet wachten tot augustus. We houden ons in dit land meer bezig met ijdele zorgen in plaats van het wel en wee van de burgers en dat zeg ik als voorzitter van de federatie.”

De duurzame oplossing is, dat de mensen hun landbouwgronden op hoger gelegen gebieden zullen aanleggen. Ook zal de federatie ondersteunen bij het vinden van afzet voor de producten. Lieuw-A-Soe zegt verder, dat de granman al nieuwe gronden heeft geïdentificeerd. “Die plekken gaan wij proberen in te richten zodat de mensen snel weer aan de slag kunnen.”

De Federatie van Surinaamse Agrariërs zal de collega’s van Brokopondo ondersteunen middels een zelf opgezette inzamelingsactie waarvoor er een speciale rekening is geopend bij de Surinaamse Volks Credietbank (VCB). “Niet zozeer gericht op consumptiegoederen maar meer ter herstel van hun inkomstenbronnen en voedselzekerheid.” De rekening heeft de toepasselijke naam ‘kraka Brokopondo Baka’.

De lancering hiervan zal maandag naar zeer grote waarschijnlijkheid plaatsvinden. “We zijn ook in een samenwerking met de granman, want we willen dat de bewoners het zelf moeten bepalen.” De actie is ter ondersteuning van de gemeenschap en vanaf na de lancering kan geld overgemaakt worden op de rekening. “Het is ook onze doelstelling om deze hulp te bieden”, aldus Lieuw-A-Soe tot slot.

RB

error: Kopiëren mag niet!