DNA-lid Sampie: “Minister u gaat uw nek breken!”

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken heeft donderdagavond in de Nationale Assemblee de woede op de hals gehaald van het ABOP-Assembleelid Edgar Sampie om zijn uitspraak over het functioneren van het Jeugdparlement.

Anders dan het afleveren van leden voor de Nationale Assemblee heeft het Jeugdparlement in de visie van de minister weinig bijgedragen aan de lotsverbetering van de jeugd. Wat heeft het functioneren van het Jeugdparlement opgeleverd voor de jeugd in Flora, Latour en in de overige wijken? “Niet veel”, zei minister Mac Andrew die aangaf, dat zijn ministerie daarom het nodig heeft gevonden om het functioneren van het Jeugdparlement te evalueren en te bekijken hoe zaken anders kunnen.

Jeugdparticipatie blijft echter een belangrijk speerpunt van het jeugdbeleid op het ministerie. De verkiezing van het Jeugdparlement zal ook anders geschieden, en zal mogelijk in het laatste kwartaal van dit jaar of in het eerste kwartaal volgend jaar plaatsvinden.

Verkeerde keelgat

De uitspraak van de minister en zijn benadering met betrekking tot het jeugdbeleid schoot Edgar Sampie behoorlijk in het verkeerde keelgat. De benadering van de minister verschilt volgens hem niet veel van zijn voorganger. “Als u zo doorgaat met deze benadering gaat u uw nek breken”, liet de parlementariër zich boos ontvallen.

Sampie vindt dat het Jeugdparlement aan de hand van congressen vele beleidsvoorstellen heeft geformuleerd die de positie van jeugd en jongeren moeten verbeteren. Al deze voorstellen zijn in laden verdwenen zonder dat er iets mee is gedaan. Volgens Sampie valt het Jeugdparlement weinig te verwijten, als de regering niets doet met gedane voorstellen en adviezen.

“So be it!”

In reactie op de uithaal van Sampie zei minister Mac Andrew niets verkeerds te hebben gezegd, dan dat hij bezig is het functioneren van het Jeugdparlement te evalueren en dat zaken beter en effectiever zullen worden gemaakt. “Als er gezegd wordt dat ik mijn nek zou breken, dan “so be it!”, aldus de minister. Na de begrotingsbehandeling zei hij met zijn team van deskundigen op het ministerie zich op de materie te zullen storten. 

SS

error: Kopiëren mag niet!