President Santokhi: “Bij handhaven normen, hoef je niet altijd mensen op te sluiten”

“Bij het handhaven van normen, hoef je niet altijd mensen op te sluiten.” Dat zei president Chandrikapersad Santokhi zaterdagochtend 7 mei in het live RBN-programma ‘Kal Aaj Aur Kal’ van presentator Faried Pierkhan. De president ging in op een aantal vragen van de presentator en ook van kijkers en luisteraars van het programma.

Regering lijkt met recente aanhoudingen geen kritiek te dulden

In de afgelopen periode zijn burgers, activisten, door de politie aangehouden en voor enkele dagen in verzekering gesteld. Een mediawerker in Nickerie heeft onlangs twee dagen in verzekering gezeten. Al deze aanhoudingen komen bij grote delen van de samenleving over als intimidatie om critici de mond te snoeren. Het beeld leeft, dat de regering geen kritiek duldt en het recht op vrije meningsuiting onderdrukt. Wat gaat de regering doen om hierin verandering te brengen, vroeg de heer Pierkhan onder andere aan de president.

“Aanhoudingen zijn aangelegenheid Openbaar Ministerie”

“Natuurlijk is het beeld in de samenleving, dat de president belast is het het oppakken van mensen, met het opsporen, dat de president de voortvluchtige minister van Financiën moet oppakken en ophalen en dat de president al die gestolen gelden moet gaan opsporen, dat is die perceptie in de samenleving. Maar, dat is het niet. Er zijn wetten die aangeven wie waartoe bevoegd is. Aanhoudingen zijn een aangelegenheid van het Openbaar Ministerie”, sprak de president.

“Je kan een strafzaak onderzoeken zonder mensen op te sluiten”

“Maar”, zo vervolgde hij, “natuurlijk heb ik ook mijn eigen mening. Er zijn strafbare feiten die gepleegd worden en we willen een ordelijke samenleving hebben. Niemand wil in een wanorde leven. Er zijn verschillende wettelijke bepalingen om die ordening in de samenleving te brengen. Een van die ordeningen zijn de strafrechtelijke normen die gelden. Maar, dit is het probleem, bij het handhaven van die normen hoef je niet altijd mensen op te sluiten. Je kan een strafzaak onderzoeken zonder personen op te sluiten. 

“Onderzoek op basis van redelijkheid en billijkheid”

Volgens president Santokhi ligt het probleem erin, dat personen opgesloten worden en “hier heeft de politie die vrijheid niet”. “De politie moet altijd overleggen plegen met het Openbaar Ministerie. En het Openbaar Ministerie beslist, afhankelijk van het belang van onderzoek, of er inderdaad in verzekering gesteld wordt. Ik ben er voorstander van dat die persvrijheid er moet zijn, dat die vrijheid van meningsuiting er moet zijn, maar als het Openbaar Ministerie en de politie vinden, dat er een norm is overtreden, onderzoek dat dan op basis van redelijkheid en billijkheid en ga geen dwangmaatregelen toepassen, ga geen inverzekeringstellingen toepassen, vrijheidsbenemende maatregelen, omdat zulke zaken ook onderzocht kunnen worden zonder mensen op te sluiten.”

“Dat is mijn visie, maar nogmaals, ik ben niet die bevoegde autoriteit om die instructie te geven.”

PK

error: Kopiëren mag niet!