Moestadja brengt gevallen van kanker in mogelijke relatie tot rijstbouw

Het Assembleelid Soewarto Moestadja (NDP) heeft donderdag tijdens de begrotingsdebatten een zeer opmerkelijk onderwerp aangekaart die voor de gezondheids- en milieu autoriteiten in het land voer is voor nader onderzoek.

Volgens Moestadja is het bekend, dat in het district Nickerie, met name in en rond de plaats Zeedijk, er gezinnen zijn die lijden aan verschillende vormen van kanker. Hij vroeg zich af dit niet te maken heeft met het gebruik van chemicaliën in de rijstbouw. Als leek zegt hij dat niet uit te sluiten. In het verlengde hiervan gaf hij de regering mee om te overwegen of het niet zinvol zou zijn om “groen” te gaan in de rijstteelt.

Moestadja meent te weten, dat je tegenwoordig in plaats van chemicaliën ook met biostoffen kunt werken. Dat zou vanaf de (grond)bewerking tot aan de oogst kunnen worden toegepast. Het is milieuvriendelijker en de output van de productie kan hoger en de kosten kunnen minder.

Moestadja zei met een deskundige op dit stuk te hebben gesproken. Het zou om een Surinamer gaan die met zijn streven voor biologische rijstteelt in Suriname niet goed van de grond kon komen en thans in Indonesië bezig is dat uit te proberen. Van de ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Ruimtelijke Ordening en Milieu wilde Moestadja weten of er sprake is van een gezamenlijk beleid in bovengenoemde richting.

SS

error: Kopiëren mag niet!