Suriname en Guyana tekenen contract voor bouw Corantijnbrug

OW-minister Riad Nurmohamed benadrukt belang ontsluiting en spin-off

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft woensdag 4 mei namens Suriname samen met de Guyanese minister Juan Edghill van Openbare Werken de ceremoniële overeenkomst getekend tussen de twee landen voor de bouw van een brug over de Corantijnrivier. De brug zal worden gebouwd volgens het ‘design build finance operate maintain’-model. Dat betekent dat het bedrijf dat de brug gaat bouwen moet zorgen voor het ontwerp, bouwen, financieren, bedienen en onderhouden van de brug. Bedrijven zijn nu uitgenodigd zich aan te melden om een “Expression of Interest” in te dienen. 

Overeenkomst 

De plechtigheid vond plaats in het hoofdkantoor van OW in Paramaribo. Dit markante moment betrof een belangrijke stap richting het verwezenlijken van een brug over de Corantijnrivier. Ook met het ingenieursbureau WSP Caribbean Limited is een overeenkomst gesloten voor het uitvoeren van enkele belangrijke studies. 

De brug was een van de eerste overeenkomsten tussen de presidenten Chandrikapersad Santokhi en zijn Guyanese collega Irfaan Ali. Minister Nurmohamed gaf aan, dat apart van het brug-project maar als geheel, de weg naar Nickerie ook volledig geupgrade zal worden.

Spin-off

Minister Nurmohamed stond in zijn toespraak stil bij het belang van ontsluiting van Zuid-Amerika. Alleen Guyana, Suriname en Frans Guyana ontbreken in het netwerk. Inmiddels wordt ook gekeken naar een brug tussen Suriname en Frans-Guyana. De bewindsman stelde ook dat er enorm veel spin-off zal zijn met het project. Bedrijven zullen grondstoffen, voedsel en andere benodigdheden moeten leveren. Ook zal er voor veel werkgelegenheid gezorgd worden. Hij stelde verder dat de voorbereidingen met betrekking tot de bouw van de Corantijnbrug op schema zijn. De bedoeling is dat rond eind dit jaar of zo niet begin 2023 gestart wordt met de fysieke bouw en voorbereidingen ter plekke. 

Intentie 

De regeringen van Suriname en Guyana hebben elkaar al geruime tijd te kennen gegeven, dat de intentie voor een brug over de Corantijnrivier aanwezig is. Met het contract wordt formeel invulling aan de bouw van de brug. De technische voorbereidingen met betrekking tot locatie en infrastructuur zijn goed te noemen. Guyana heeft al een weg aangelegd en Suriname beschikt al over een verbindingsweg daar naartoe. De bewindsman markeerde het feit, dat de brug bedoeld is voor de toekomstige ontwikkeling met het oog op handel, productie en toerisme tussen beide landen. 

Toekomstplanning 

Minister Nurmohamed stelde eerder al: “Voor een goede toekomst is het van eminent belang, dat je al vroeg de juiste stappen neemt. De brug tussen Suriname en Guyana is onderdeel van een bredere ontwikkelingsvisie. Het maakt deel uit van de grote infrastructurele plannen van de regering Santokhi-Brunswijk, die structureel en planmatig uitgevoerd zullen worden. Moeilijke tijden duren niet altijd voort. De vooruitzichten voor Suriname zijn bijzonder positief. In dat kader zal de brug over de Corantijnrivier een prominente rol spelen spelen in de gezamenlijke, duurzame ontwikkeling van de twee landen. De positieve spin-off effecten die zo’n een project met zich zal meebrengen zijn enorm; werkgelegenheid, een grote impuls aan regionale handel en industrie, stimulans voor Surinaamse bedrijven en een grote afzetmarkt. Last but not least, de toerisme-industrie zal een grote boost krijgen. Dit alles duidt erop, dat de brug over de Corantijn niet alleen onze twee landen zal verbinden, maar ook het pad zal zijn naar de gouden toekomst die wij met z’n allen zullen opbouwen.”

De contractondertekening begint in onderstaande video bij minuut 8:40

error: Kopiëren mag niet!