Bevorderen van de bijenteelt in Para

De Coöperatieve Vereniging Para Greens G.A. is een landbouwcoöperatie in het district Para, waarvan de leden zich bezighouden met het telen van fruit en groente. In 2020 heeft Para Greens een sectie bijenteelt in de coöperatie ontwikkeld, omdat de rijke natuur in het district zich goed leent voor de teelt van bijen. 

Het streven is om mensen ook natuurbewust te maken. De coöperatie zal van start gaan met een project voor het imkersvak en roept geïnteresseerde jongeren in Para op om zich hiervoor te laten registreren. Hierbij gaat het om personen in de leeftijd van 18 tot 34 jaar, die zich kunnen registreren.

De slogan van het bedrijf is “farm and nature”. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden op het landbouwveld, geen negatieve impact heeft op de omliggende natuur. “We werken ernaar toe om zo bekend te staan”, zegt de voorzitter, Rudi Nelom, in gesprek met Dagblad Suriname.

Het imkersproject

“We werken met onze partner Women in Business Suriname en worden gefinancierd door het Small Grants Programma van de UNDP (United Nations Development Programme). Onze drijfveren zijn onder andere: gemeenschapsontwikkeling, natuurbehoud, werkgelegenheid, ondernemerschapsontwikkeling en natuurlijk inkomsten genereren. Dit project werd tegen deze achtergronden ontwikkeld”, zegt Nelom.

Er is gekozen voor jongeren, omdat die vaak energiek en innovatief zijn. Maar, zij ontberen soms de kennis en middelen om een onderneming te starten, stelt Nelom.

Wat zal de training inhouden?

Er zal eerst een theoretische basis van de kennis van bijen gelegd worden. Vervolgens volgt er een lange periode van praktijk. “Training alleen en loslaten is vaak niet genoeg, door mee te lopen met mensen die al in de praktijk zitten, leer je sneller. Dat beseffen we en daarom is het project ook zo ontwikkeld”, aldus Nelom.

Registraties

Wat betreft de registraties geeft de voorzitter aan, dat er al registraties binnen zijn. Volgens hem is er vrees voor honingbijen oftewel Braziliaanse bijen, dus zullen deze maand, mei, enkele infosessies gegeven worden, alvorens gestart wordt met de trainingen. “We willen ongeveer 60 ‘bijenambassadeurs’ trainen. Zes worden geselecteerd voor begeleiding.” De begeleiding zal een jaar lang plaatsvinden.

SK

error: Kopiëren mag niet!