Assembleelid Wang (VHP): “Gesprek met TRON Limited was informatief”

“Tron Limited is aangehoord wat hun plannen zijn” 

Het VHP-Assembleelid Chuanrui Wang zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat het onlangs bij president Chandrikapersad Santokhi gevoerde gesprek met het bedrijf TRON Limited “informatief” was. “Het was een informatieve meeting over blockchain en niets van samenwerking of investment in Suriname.”

Een delegatie van TRON Limited had donderdag 28 april een voorstel gedeponeerd bij president Santokhi om het beveiligingssysteem van het bedrijf in Suriname te introduceren. TRON Limited is een bedrijf dat zich bezighoudt met het produceren van softwareprogramma’s die een bijdrage leveren aan cyberspace en internettransacties, zo liet de voorlichtingsdienst van de regering in een persbericht weten.

De TRON-delegatie werd vergezeld door de VHP-Assembleeleden Wang en Asiskumar Gajadien en de ‘General Manager van Latijns-Amerika’ Zyanya Bejarano.

De structuren om de basis te leggen voor de nieuwe stakeholder TRON Limited zijn door president Santokhi aangewezen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Het ministerie zal ruimte creëren voor de stakeholder om in Suriname te opereren, schreef de Communicatie Dienst Suriname, CDS. Aangezien er vertrouwen is in Suriname voor investering, zal deze nieuwe technologie binnen de regio gepromoot worden.

Blockchain is een systeem voor het vastleggen van informatie op een manier die het moeilijk of onmogelijk maakt om het systeem te veranderen, te hacken of te bedreigen. “Gezien de technologie aan het veranderen is, moeten wij niet blijven slapen als land”, zei Gajadien. 

Het initiatief van TRON Limited zal voortgezet worden door het ministerie van BIBIS, aldus de CDS. 

Wie of wat is TRON?

Het CDS-bericht vermeldde nauwelijks iets over het bedrijf TRON Limited. Een rondje Googelen naar ‘TRON Limited’ leverde de redactie van Dagblad Suriname niets op, slechts bij ‘TRON’ slaat Google aan en beland je op de website tron.network. Maar, daaruit wordt de bezoeker ook weinig wijs, alleen dat het bedrijf actief is in de schimmige wereld van bitcoin en ‘blockchain-technologie’. Op de website is geen contactadres te vinden, slechts drie e-mailadressen. Waar het bedrijf zijn zetel heeft, wordt uit de website niet duidelijk. De redactie van Dagblad Suriname heeft getracht om via die e-mailadressen in contact te komen met TRON, maar reacties zijn uitgebleven.

Strafrechtelijk onderzoek in VS naar oprichter van TRON (Limited)

Maar, de nieuwswebsite The Verge bericht op 9 maart dit jaar uitgebreid over de man achter TRON (Limited), de Chinese millionair Justin Sun, en dat schetst een beeld van een “controversieel” persoon (https://www.theverge.com/c/22947663/justin-sun-tron-cryptocurrency-poloniex). Dat onderzoeksartikel bericht onder andere: “(…) Sun ontving zijn verblijfsvergunning voor Malta en in 2020 werd zijn Maltese bedrijf Tron Limited opgeheven.(…)” Het bedrijf waarvan een delegatie op bezoek zou zijn geweest in Suriname…. 

Volgens The Verge is Sun “altijd een controversieel figuur geweest in crypto”. The Verge publiceerde op 29 september 2020 een eerste uitgebreid onderzoeksartikel over Justin Sun.

Inmiddels heeft het handelen van Sun in de crypto-wereld de aandacht getrokken van de Amerikaanse justitiële autoriteiten. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie verdenkt Sun onder andere van overboekingsfraude, samenzwering of opzet om overboekingsfraude te plegen, oplichting, witwassen van geld, het uitgeven van de buit van een criminele onderneming, het niet registreren van een waardepapier en liegen erover, medeplichtigheid aan een misdaad en samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen. Het Parket van het Zuidelijke District van New York, dat normaal gesproken financiële criminaliteit op Wall Street behandelt, is op zoek naar strafrechtelijk bewijs tegen Justin Sun. Het onderzoek wordt geleid door de FBI. 

De naam van de Mexicaanse Zyanya Bejarano duikt op als ‘General Manager LATAM’ bij het in São Paulo (Brazilië) gevestigde bedrijf Instructure. Daar is ze inmiddels twee jaar werkzaam. Op haar LinkedIn-pagina schrijft zij, dat zij nieuwe bedrijven heeft ontwikkeld in meer dan 25 landen in Europa, Azië en de Amerika’s en dat ze de afgelopen 10 jaren in de VS, Mexico, Hong Kong en Peru heeft gewoond.  

Wang zegt verder, dat de delegatie van Tron Limited in Suriname als onderdeel “van een tour waarmee ze bezig zijn”. “Ze hebben met het staatshoofd een meeting gehouden en ze zijn aangehoord. Suriname is een investment friendly land en in het kader daarvan is een courtesy visit  gemaakt om te praten over blockchain en dat Suriname eventueel ook de technologie van blockchain wil bestuderen. Er is nimmer aangegeven dat Suriname gaat samenwerken, maar dat ze wel zijn aangehoord wat hun plannen zijn.” Van concrete samenwerking is dan ook, aldus de VHP-parlementariër, geen sprake. 

“Er is eveneens geen sprake, dat TRON gaat investeren in Suriname, wel hebben ze hun ideeën gedeeld. Wanneer we praten over de blockchain technologie dan wordt die overal ter wereld gebruikt niet alleen voor crypto currency. maar deze technologie maakt ook stappen richting digitaliseren van de economie. Nogmaals het was een informatief meeting over blockchain en niets van samenwerking of investment in Suriname.”

Huiswerk

Op de vraag of van Surinaamse zijde huiswerk was gedaan alvorens het gesprek met TRON Limited aan te gaan, met andere woorden, was van tevoren dit bedrijf tegen het licht gehouden, is vooralsnog geen reactie gekomen van de heer Wang.

PK

error: Kopiëren mag niet!