President Santokhi: “Wateroverlastproblematiek Matawaigebied wordt duurzaam aangepakt”

President Chandrikapersad Santokhi heeft afgelopen weekend een werkbezoek gebracht aan het Matawaigebied in het ressort Boven-Saramacca. Het staatshoofd heeft een vervolgbezoek gebracht aan het dorp Pusugrunu en omstreken, waar hij in gesprek is gegaan met het traditioneel gezag.

Vanuit regeringszijde zijn oplossingsmodellen gepresenteerd voor tal van problemen waarmee de lokale bewoners te kampen hebben. Een van de recente problemen is de wateroverlast in het gebied, waarbij vele landbouwgewassen van de bewoners onder water zijn gelopen.

“Ik zag verlaten dorpen”

Het staatshoofd geeft aan, dat het van cruciaal belang is geweest om zich te oriënteren in het gebied na het wegtrekken van het water, om de schade te kunnen waarnemen. “Ik heb samen met granman Lesley Valentijn heel wat dorpen bezocht. Ik zag verlaten dorpen en ik zag grote dorpen met slechts twintig mensen”, aldus de president. Het staatshoofd stelt, dat wanneer de problematiek van wateroverlast een structureel probleem gaat worden, dat men gaat beslissen om weg te trekken uit de gebieden. 

Tijdens een krutu en ook in een bilateraal gesprek met de granman en zijn kabinet, is aangegeven dat de mensen bereid zijn om naar hoger gelegen gebieden te gaan.  

Santokhi was bijzonder verrast dat de bewoners bereid zijn om naar wat hoger gelegen plekken te verhuizen. “In eerste instantie dacht ik dat dit een moeizame discussie zou zijn, maar hier is men ready voor. De mensen willen alleen ondersteuning om de gebieden te ontbossen en in te richten. We gaan een plan maken om dit duurzaam aan te pakken.”

Volgens het staatshoofd zal er een goede samenwerking moeten zijn tussen de regering, dorpsgemeenschappen in het Matawaigebied en ondernemers die actief zijn in het ressort Boven-Saramacca om diverse vraagstukken op te lossen.

error: Kopiëren mag niet!