Mones van Action Nieuws Suriname in verzekering gesteld

Persvrijheid wordt geweld aangedaan op Internationale Dag van de Persvrijheid

Mones Nazarali, de man achter de Facebookpagina Action Nieuws Suriname, is dinsdag nadat hij zich had gemeld bij de politie te Nieuw Nickerie, aangehouden en in verzekering gesteld. De journalist wordt ervan verdacht de regiocommandant van West commissaris Hemantkoemar Sardjoe en gewestelijke politiecommandant hoofdinspecteur Daphne Lieveld te hebben beledigd. Ook zou sprake zijn van valselijke verdenking, lasterlijke aanklacht en verstoring van de openbare orde. 

Tilapia’s

Mones Nazarali, vooral bekend onder zijn voornaam, stak onlangs zijn verontwaardiging niet onder stoelen en banken toen vijf vissers, die een paar emmertjes tilapia in het Bigi Pan-gebied hadden gevangen, een boete van SRD 120.000 moesten betalen. In verhouding met andere delicten en daaraan gekoppelde boetes was het uiteraard een exorbitant hoge boete en Mones stond niet alleen in zijn kritiek. Het leidde al snel tot opmerkingen, dat regiocommandant Sardjoe een diender is die met twee maten meet. 

Het optreden van de politie tegen de vissers was voor Mones ook aanleiding om op een moment demonstratief voor het politiebureau te Nieuw-Nickerie te gaan staan met een tilapia in een van zijn handen.

Hij wilde een onderhoud over de tilapia-kwestie met de politie, maar de regiocommandant weigerde Mones te ontvangen. Deze attitude van Sardjoe viel uiteraard ook niet in goede aarde bij Mones, die niets anders wilde doen dan zijn vak als mediawerker uit te oefenen en de burgers objectief te informeren over de vis-kwestie.

Mones zou ook hebben gezegd dat Sardjoe en Lieveld bij aan aantal supermarkten gratis hun boodschappen zouden mogen doen.

Vooral Sardjoe voelt zich door opmerkingen van de gedreven Mones, die gevoel heeft voor met name de kleine man en vrouw en dat ook uit, in zijn goede naam en eer aangetast, op zijn tenen getrapt, en lijkt dinsdag daadwerkelijk in actie te zijn gekomen tegen Mones, een mediawerker die gewoon zijn werk doet en gebruikmaakt van het recht van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. 

Overigens vond het verhoor en de gevangenneming van Mones plaats in de politiepost te Coronie, om mogelijke onrust in Nieuw-Nickerie te voorkomen, omdat Mones een graag geziene persoonlijkheid is. Hij zou vanuit Coronie zijn overgebracht naar Wageningen.

Ophef

De inverzekeringstelling van de mediaman leidde dinsdag aan het begin van de avond tot de nodige ophef in het district. 

Afgelopen weekend kreeg Mones al het gevoel dat de politie in actie zou komen tegen hem. Hij had zich vrijdag moeten aanmelden, maar meldde zich toen ziek. Nu hij in een politiecel zit, krijgen veel Nickerianen en vele van zijn volgers op social media het gevoel, dat het een persoonlijke zaak is geworden voor de regiocommandant en dat die nu zijn gram wil halen op Mones door hem achter en slot en grendel te plaatsen. Dit alles gebeurt op de Internationale Dag van de Persvrijheid….

PK

error: Kopiëren mag niet!