Economische stabiliteit Surinaamse huishouden en moreel verval

In Suriname is het steeds moeilijker aan het worden om een huishouden te draaien. Voor het draaien van een simpel huishouden heb je anno 2022 twee tot drie banen nodig. Een goed leventje opbouwen en onderhouden is bijna onmogelijk nu. Socioloog Soulamy Laurens gaat in gesprek met Dagblad Suriname in op de vraag of de economische stabiliteit van het Surinaamse huishouden, die men anno 2022 nastreeft, niet ten koste gaat  van moreel verval?

“Om tot een conclusie te komen of de gestelde vraag onze realiteit is, moeten wij ten eerste naar de rol van de man kijken. Hoe dient een man zich volgens de maatschappij op te stellen, om echt zijn mannelijkheid te tonen? Ten tweede moet er ook gekeken worden naar wat de maatschappij  verwacht van vrouwen. Daarnaast moeten wij ook kijken naar welk gedragspatroon acceptabel is en welke niet. Wij moeten ook kijken naar de daling van onze muntwaarde en de prijsstijgingen waarmee wij anno 2022 te kampen hebben.”

Gedragspatroon

“Wanneer wij praten over moreel verval dan praten wij eigenlijk over de zogeheten gangbare waarden en normen die men nastreeft, die anno 2022 afwijkt daarvan. Suriname is een etnisch georiënteerd land, wij hebben verschillende etnische groepen met verschillende culturen in verschillende delen van het land. Het gedragspatroon  dat acceptabel is in Paramaribo, hoeft niet acceptabel  te zijn in een ander district.”

Devaluatie en prijsstijgingen  

“Daarnaast is ons geld gedevalueerd, dat geld heeft letterlijk geen waarde meer.  Dat geld is op zonder dat je echt weet wat je er mee hebt gedaan.  Men kan nauwelijks goed inkopen doen of dat geld is op. Dit leidt tot hongersnood en mentale instabiliteit. Door dit alles zullen mensen op allerlei creatieve manieren proberen om toch het hoofd boven water te kunnen houden. De mens is tegenwoordig echt in staat om van alles te doen om het goed te hebben, wat te begrijpen is aan een kant. De vele misdaden die nu gebeuren zijn allemaal te danken aan de staat waarin de wereld nu is beland. Ik keur deze misdaden niet goed, maar wanneer je tussen de mensen gaat, dan merk je echt op, dat Surinamers nu op een soort van survival mode leven, met andere woorden men leeft van dag tot dag. Men werk letterlijk om alleen eten te kopen. Over de toekomst praten, lijkt onmogelijk nu.”

Slot 

“Tenslotte zeg ik, dat de Surinaamse huishoudens tezamen met de overheid aan een mentaliteitsverandering mogen werken, zodat het vertrouwen wordt aangewakkerd onder de burgers dat het anders kan en goed komt met ons geliefd Suriname. Ten tweede zeg ik ook, dat wij met onze eigen mensen, eigen middelen moeten werken om onze problemen op te lossen, want te veel beïnvloeding van het buitenland zorgt voor irritatie bij de gewone burger. Laten wij onze eigen mensen waarderen en vertrouwen dat zij het beste over hebben voor dit land”, aldus socioloog Soulamy Laurens.

IS

error: Kopiëren mag niet!