Zaken op Bernharddorp verlopen niet zo best…..

Al enige tijd doen geruchten de ronde, dat het inheems dorp Bernharddorp in het district Para, niet in aanmerking komt voor grondenrechten. Maar, ook zouden nog veel meer zaken een rol spelen in het inheems dorp.

Een bewoner van Bernharddorp (naam bij de redactie bekend) zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat zaken op Bernharddorp niet zo best verlopen. In het dorp zijn reeds grondpapieren uitgegeven. De bewoner zegt, dat het eigenlijk geen dorp meer genoemd kan worden, “want in een dorp heb je geen grondpapieren nodig”. Volgens de bewoner is er wel een kapitein in het bestuur. Maar, Bernharddorp is niet het enige dorp dat te kampen heeft met het probleem van grondenrechten. 

“Ze willen onze rechten niet nakomen. Het lijkt alsof we op de bedeltoer zijn. We worden als het ware gedumpt en ik vind het echt triest voor ons. Als we iets willen bereiken, dan moeten we dat samen doen. Dan maakt het niet uit of je nou Arowak, Caraïb of Wayana bent. We moeten bij elkaar komen, het gaat dus om de eenheid. Als er geen eenheid tussen ons is als inheemsen, dan kunnen we niets eraan doen.”

De bewoner geeft verder aan dat inheemsen zich tegenwoordig ook in de politiek aansluiten, waaronder in de Assemblee. Maar, die kunnen echter ook niets voor hen betekenen. “Ze kunnen niet praten, want ze zijn monddood. Als ze over de belangen van de inheemsen gaan praten, zullen ze eruit geschopt worden”, aldus de bewoner. 

De bewoner blijft de nadruk leggen op eenheid onder de inheemsen, zodat dergelijke problemen aangepakt kunnen worden. 

(Bron foto: Facebook)

SK

error: Kopiëren mag niet!