Oud-minister Hoefdraad al bijna twee jaar op de vlucht voor Justitie en politie

De oud-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, die op 17 december vorig jaar bij verstek werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor onder meer deelname aan een criminele organisatie, verduistering en het overtreden van de Anti-Corruptiewet is al bijna twee jaar op de vlucht voor Justitie en politie.

De oud-minister staat al maanden op de opsporingslijst van de internationale politieorganisatie Interpol, maar dat heeft nog niet geleid tot zijn aanhouding. De beschuldigingen tegen hem liepen uiteen van het onrechtmatig verkopen van overheidsgebouwen tot het misbruiken van royalty’s die waren afgedragen door bedrijven.

Veel mensen in de samenleving vragen zich af waarom het ministerie van Justitie en Politie niet een beloning uitlooft voor de gouden tip die leidt tot de opsporing en aanhouding van de oud-bewindsman. Immers, in het buitenland wordt van dit middel veelvuldig gebruik gemaakt om bepaalde op de vlucht zijnde criminelen op te sporen en in de kraag te vatten. Voor een aardig bedrag zijn mensen over het algemeen graag bereid wat relevante informatie te verstrekken aan opsporingsinstanties.

Het Dagblad Suriname heeft eind december vorig jaar die vraag voorgelegd aan het Openbaar Ministerie (OM). De reactie van het OM was kort: “Het Openbaar Ministerie heeft ervoor gekozen om de signalering van bovenvermeld persoon te doen via Interpol.”

Het OM ging niet in op de vraag waarom niet wordt overgegaan tot het uitloven van een beloning voor de gouden tip. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie deed er helemaal het zwijgen toe en gaf geen enkele reactie.

Volgens Interpol is Hoefdraad ‘vluchtgevaarlijk’ (‘Escape Risk’). Interpol noemt als mogelijke verblijfplaats van de oud-minister de landen Rusland, Servië, Brazilië, Cuba en Venezuela. 

Uitreisverbod

De procureur-generaal had op 22 juli 2020 een uitreisverbod uitgevaardigd tegen Hoefdraad. Kort daarop verschenen berichten in Guyanese media dat de oud-minister was gezien in Bernice, Guyana.

Daarover berichtte op 30 juli onder andere de Guyanese nieuwswebsite Kaieteur News. Voor het laatst was hij in Suriname gezien te Leonsberg. Hij werd in Berbice, Skeldon, gespot in gezelschap van enkele mannen die Nederlands spraken. 

Intern opsporingsbericht KPS

Een interne opsporing van Hoefdraad werd 10 augustus 2020 uitgevaardigd door het Korps Politie Suriname, KPS. 

Pas in de tweede week van juli 2021 werd Hoefdraad geplaatst op de de opsporingslijst van de internationale politiedienst Interpol. Eigenlijk zou Hoefdraad begin 2021 al op de Interpol-lijst worden geplaatst, maar Suriname had meer tijd nodig de juiste informatie door te geven voor de aanvraag.  

Moderne opsporingstechnieken….

Het is opmerkelijk, dat Hoefdraad nog steeds niet is opgespoord. Het gaat niet bepaald om een persoon die makkelijk over het hoofd kan worden gezien. Zo’n man kan toch niet ongrijpbaar, laat staan onvindbaar, zijn? Burgers in de samenleving vragen zich daarenboven af in hoeverre er werkelijk concreet door opsporingsinstanties naar de man wordt gezocht of dat gewacht wordt op die ene toevalstreffer, dat iemand hem ergens op de wereld herkent en dan ook nog de autoriteiten op de hoogte stelt. 

Ook zijn er mensen die zich afvragen waarom opsporingsdiensten kennelijk niet in staat zijn de veroordeelde Hoefdraad te vinden met behulp van bijvoorbeeld moderne opsporingstechnieken, zoals – om iets ‘simpels’ te noemen – telefoon- en/of e-mailverkeer te onderscheppen tussen Hoefdraad en bijvoorbeeld familieleden.

Overigens is bekend, dat negen van de tien op de vlucht zijnde veroordeelde criminelen ooit ergens tegen die onherroepelijke lamp lopen.

De redactie van Dagblad Suriname heeft ook nu weer voor een reactie het Openbaar Ministerie benaderd, maar bij het ter perse gaan van de krant zondagavond was nog geen reactie ontvangen.

PK

error: Kopiëren mag niet!