Minister Achaibersing tekent IDB-lening van US$ 50 miljoen met goedkeuring Bureau voor de Staatsschuld

In het hoofdkantoor van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in Washington, VS, heeft Suriname vrijdag 22 april een speciale leningsovereenkomst getekend, met goedkeuring van het Bureau voor de Staatsschuld. Namens Suriname werd de overeenkomst getekend door minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, terwijl President Mauricio Claver-Carone tekende namens de IDB. 

De lening ‘Macroeconomic Emergency Program to Protect Economic and Social Development’ betreft de eerste tranche aan begrotingssteun van US$ 50 miljoen van de IDB. 

De minister memoreerde, dat de IDB een van de eerste internationale financieringsinstellingen was die bij de gang naar het IMF (Internationaal Monetair Fonds) aan Suriname haar volledige steun had toegezegd. Direct na de goedkeuring van het IMF-programma werd de  nu getekende lening met Suriname voorbereid. Deze speciale ontwikkelingslening moet daarom ook gezien worden als ondersteuning bij de uitvoering van het IMF-programma. In februari van dit jaar zijn ook drie reguliere leningen met de IDB getekend voor een totaalbedrag van US$ 85 miljoen voor ondersteuning in de sociale sector, het onderwijs en drinkwater. 

Compliment

De IDB-president complimenteerde Suriname met de uitvoering van het IMF-programma. Hij benadrukte dat Suriname mag blijven rekenen op technische en financiële ondersteuning van de IDB. Verder gaf hij aan, dat Suriname een veelbelovende toekomst tegemoet gaat. 

Achaibersing sprak zijn dank en waardering uit voor het vertrouwen en de ondersteuning van de IDB in de regering van Suriname en noemde ze een betrouwbare partner waarop Suriname kan rekenen. Er zijn reeds vergevorderde plannen voor een vlotte uitvoering van deze middelen met name ten behoeve van de private sector, de sociale sector, infrastructuur en capaciteitsversterking. 

Minister Achaibersing nodigde de IDB-President Claver-Carone uit voor een bezoek aan Suriname, hetgeen waarschijnlijk in juni van dit jaar zal plaatsvinden.  

Bij de ondertekening waren ook aanwezig de Governor van de Centrale Bank van Suriname Maurice Roemer en de Surinaamse ambassadeur in Washington, Marten Schalkwijk.

Vermeldenswaard is dat voorafgaand aan de ondertekening van deze lening was goedkeuring gevraagd en verkregen van het Bureau voor de Staatsschuld. Deze lening heeft een trekkingsperiode van 1 jaar, een aflossingsperiode van 7 jaren, een grace periode van 3 jaren en een rente van tussen de 2-3% per jaar.

error: Kopiëren mag niet!