Shraddhanjali Concert Lata Mangeshkar & Bappi Lahri

Ra – Ni Entertainment verzorgt zaterdag 11 juni een tribute concert ter nagedachtenis van de legendarische Indiase zangeres Lata Mangeshkar en Music Director/zanger/arrangeur Bappi Lahri. Dagblad Suriname heeft vernomen, dat de bekende zangers Madhu lalbahadoersing & Shekhar Kumar, speciaal hiervoor naar Suriname worden gehaald.

Lata Mangeshkar, meer bekend als The Nightingale of India/The Melody Queen/Voice of the Millennium, was een zeer gerespecteerde Indiase playbacksinger. Zij heeft in meer dan 1.000 films gezongen in ruim 36 Indiase dialecten, waarvan de meeste in Marathi, Hindi en het Bengaals. Vanaf 1969 tot kort voor haar overlijden op 6 februari van dit jaar is zij bekroond met meerdere hoge erkenningen en awards zowel van de muziekindustrie als van de Indiase regering. Ook van de Franse regering ontving zij in 2007 de hoogste burgerlijke onderscheiding.  Ook Suriname viel de eer te beurt om deze legende van weleer te mogen verwelkomen in 1980 voor twee optredens in het toenmalige Suriname Stadion aan de Cultuurtuinlaan. Van de toenmalige president Chin A Sen kreeg Lata-ji ook een speciale erkenning. In het Guinness Book of Records staat sinds 1988 een wereldrecord op naam van Lata Mangeshkar voor de meeste songs door een zanger opgenomen tussen 1948 en 1987. De wereld raakte in diepe rouw toen op 6 februari bekend werd, dat ‘The Melody Queen’ er niet meer was. 

Bollywood, de Indiase filmindustrie, werd precies 9 dagen na het overlijden van Lata Mangeshkar geconfronteerd met een ander groot verlies. De legendarische componist/arrangeur/zanger Bappi Lahri overleed vrij plotseling op 15 februari 2022 op 69-jarige leeftijd. De componist stond bekend om zijn groovy discodeuntjes en opvallende modestijl met veel gouden sieraden. Zijn funky muziek zorgde ervoor dat Indiërs verliefd werden op disco. ‘Bappida’ liet het hele land op zijn deuntjes dansen en zal worden herinnerd om zijn veelzijdige zang en levendige karakter. Bappi Lahri componeerde liedjes voor verschillende populaire Bollywood-films zoals Himmatwala, Sharaabi, Chalte Chalte, Surakksha, Aap Ki Khatir, Lahu Ke Do Rang en nog vele andere. Zijn naam staat ook vermeld in het Guinness Book of Records voor het opnemen van meer dan 180 songs in het jaar 1986.

Volgens Dinesh Malhoe van Ra – Ni Entertainment verdienen deze twee legendes het dan ook dat de Surinaamse fans hun op een waardige wijze herdenken, vandaar het initiatief om een Shraddhanjali Concert te organiseren ter ere van deze grootheden.

Twee topzangers, the Melody Queen of Holland Madhu Lalbahadoersing (zie foto top), en de beste Kishore Kumar zanger van Nederland, Shekhar Kumar (zie foto hieronder), hebben de taak op zich genomen om dit op gepaste wijze te gaan doen.

Vermeldenswaard is, dat zowel Madhu als Shekhar na ruim drie jaar weer naar Suriname worden gehaald voor een concert. Zij zullen worden bijgestaan door enkele gastzangers, zoals Aniel Paragh eveneens uit Nederland en de Surinaamse toppers Fariz Barsatie, Ilhaam Ahmadali, Pravesh Mathoera, Prianka Parohi en Viraisha Sookhlal.  De muzikale begeleiding zal in handen zijn van een gelegenheids ‘Shraddhanjali Orkest’ bestaande uit 8 topmuzikanten van Suriname en Nederland onder leiding van Maestro Riaz Ahmadali. In het nieuwe auditorium van Assuria Event Center gaat het allemaal gebeuren. 

error: Kopiëren mag niet!