Muntenweek bij Centrale Bank van Suriname

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft een museum dat zich specialiseert op het gebied van de muntgeschiedenis van Suriname. Het is altijd interessant om te weten welke munten er eerst waren voordat de trend van Surinaamse dollar de kop opstak. Momenteel is in Suriname de Surinaamse dollar die sinds 1 januari 2004 het officiële betaalmiddel in Suriname is. De SRD-munten die uitgegeven worden zijn de 1 cent, 5 cent, 10 cent, 25 cent, SRD 1 en SRD 2,50. 

Numismatisch Museum van de Centrale Bank van Suriname

Het museum van de Centrale Bank houdt zich bezig met het waarborgen van oude muntstukken. Het zijn tal van muntstukken die dateren vanaf 1679 tot en met heden.

Een der oudste munten in het museum is de papegaaienmunt die werd vernoemd naar de naam van de vogel dat zich bevond op de voorzijde van de munt.  De munten, papiergeld en gedenkpenningen zijn enkele voorwerpen die te bezichtigen zijn in het  museum.

Duiken in de muntengeschiedenis

Niet alle munten die in Suriname voorkwamen bevinden zich in het museum, maar een groot deel is er wel. Behalve de papegaaienmunt is de sociëteit duit van 1764 ook een der oudere munten die te zien is in het museum. Er zijn exemplaren hiervan te bezichtigen in het museum zelf. De papegaaienmuntsuk was een van de eerste koperen muntstukken in Suriname die als betaalmiddel fungeerde binnen de samenleving. Deze zijn ook in de omloop gebleven totdat ze versleten waren en vervangen moesten worden

Muntenweek

In het kader van herdenking van het bestaan van al deze munten heeft de Amerikaanse Numismatische Associatie een nationale muntenweek in het leven geroepen. Het thema die wordt uitgebeeld is “dynamische ontwerpen en artistieke meesterwerken”. Dit is gedaan in het kader van herdenking en ode aan de mensen die zich hebben ingezet om van start te gaan met de procedure van het vervaardigen van munten. Het vervaardigen van munten is aldus deze organisatie een “creatieve en eeuwenoude ambacht”

GW

error: Kopiëren mag niet!