Nederlandse militairen na 12 jaar weer op jungletraining in Suriname

Het Nederlandse ministerie van Defensie bericht woensdag 13 april, dat Nederlandse militairen voor het eerst in 12 jaar weer gaan trainen in de jungle van Suriname. Zo’n 120 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers volgen in mei en juni de loodzware Jungle Warfare (Instructors) Course. Daarnaast leveren nog zo’n 130 militairen ondersteuning.

De training in het Surinaamse oerwoud past in een hernieuwde militaire samenwerking tussen beide landen. Om die kracht bij te zetten kwamen ‘rode baretten’ en mariniers woensdag in Schaarsbergen bijeen met onder anderen de Surinaamse ambassadeur, aldus Defensie Nederland.

Nederland en Suriname maakten vorig jaar afspraken op defensiegebied. Nederland zegde onder meer ondersteuning toe bij de opleiding en training van het militaire kader en bij de ontwikkeling van het Surinaamse Nationale Leger en de Kustwacht.

Bij die gelegenheid besprak Defensieminister Krishna Mathoera de mogelijkheid om de jungletraining weer gezamenlijk in Suriname te organiseren. “De afspraken die we vandaag maken, dragen bij aan het herstel van onze relatie en bevestigen onze vriendschap”, zei toenmalig minister Ank Bijleveld destijds.

Tot 2010 oefenden Nederlandse militairen regelmatig in het oerwoud van Suriname. Nadien werden de wildernissen van Frans Guyana en Belize (zie foto) decor van deze trainingen.

Jungletrainingen zijn er voor mariniers, commando’s en militairen van de luchtmobiele brigade. Deze eenheden worden namelijk voorbereid om in extreme omstandigheden op te treden: van de woestijn in de Sahel tot de bevroren vlaktes rond de poolcirkel. Geen van deze gebieden is overigens zo genadeloos als de jungle: hitte, extreem hoge luchtvochtigheid, levensgevaarlijke planten en dieren. Tel daarbij op de dichte begroeiing die het zicht ontneemt en verplaatsingen en navigeren bijna onmogelijk maken. Oftewel, het oerwoud op zichzelf is al een vijandelijke omgeving.

De Nederlandse militairen maken bij de training gebruik van de Surinaamse expertise. Als wederdienst voeren Nederlandse militairen enkele bouwprojecten uit rondom het oefengebied, waaronder het plaatsen van een brug.

De eerste militairen vertrekken komend weekend uit Nederland voor de voorbereidingen in Suriname. In mei volgt de rest. Het benodigd materieel wordt over zee vervoerd.

error: Kopiëren mag niet!