Uit het dagboek van een consument – Het dna van het Surinaamse volk

‘In Suriname, land van gastvrijheid gaat niemand dood van de honger”, is een uitspraak die vaak wordt gehoord. Er heerst geen schaarste, maar de basis levensbehoeften zijn onbetaalbaar. Suriname heeft het hoofd te bieden aan tal van problemen. Gezien de situatie waarin het land verkeert kan er niet gesproken worden van trachten het hoofd boven water te houden. De nood is vele malen hoger dan dat. De problemen stijgen haast iedereen boven het hoofd.  Het leven kan niet meer overzien worden.

De buikriem aanhalen

Wij hebben het over hoge kosten van levensonderhoud, brandstofprijzen en btw in het vooruitzicht. Het hoofd laten hangen is geen optie. Politici hebben het over de buikriem aanhalen, offers brengen, produceren voor een betere toekomst. Helaas heeft Suriname slecht ontwikkelde genen, chromosomen die zwak zijn in het aanzetten tot werken aan industriële ontwikkeling. Deze eigenschap is niet doorgedrongen tot het dna van het volk

Niet tot industrie geneigd

Het volk is anders opgevoed en gevormd. De koloniale machthebber heeft Suriname niet technisch- en industrieel-minded gemaakt. De industriële revolutie ging Suriname uit berekening aan de neus voorbij. Het wingebied was slechts goed om leeggedragen, uitgebuit, beroofd te worden en Nederland vet te mesten.

Technische eigenschappen

Voorwaarden voor economische ontwikkeling in de wereld zijn: technische-, industriële- en tegenwoordig technologische revolutie. Handenarbeid vervangen door machine-arbeid was en is daarbij een zeer belangrijk aspect. Nederland heeft geen technische- en industriële ontwikkeling opgebouwd in Suriname. Daardoor heeft Suriname weinig technische eigenschappen geërfd. Deze propriëteit is onvoldoende gevormd om te kunnen doordringen tot het dna van het volk. Het werd niet werd ingeprent.

Tot Malens toe

In plaats van machines werd mensonterend, gruwelijk geweld toegepast. Geketende slaven werden tot Malens toe misbruikt. Handenarbeid vervangen door machine-arbeid heeft niet plaatsgevonden. Ook niet na de afschaffing van de slavernij. Toen werd overgegaan tot een verkapte vorm van slavernij. Hindoestanen, Javanen en ander volk werden als goedkope arbeidskrachten binnengehaald om de kolonie verder uit te hollen. Deze tendens zet zich tot de dag van vandaag voort. Suriname wordt nog steeds uitgezogen.

HD

error: Kopiëren mag niet!