SVB dames selectie: “De maat is vol”

Berichten dat de dames voetbalselectie van Suriname staakt en een wedstrijd dinsdag niet speelt, worden door de voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond John Krishnadath ontkracht tegenover Dagblad Suriname. Volgens de voorzitter zouden twee spelers met een latere vlucht dan de rest van het team nareizen. “Het is mensen hun goed recht als zij om wat voor reden dan ook niet willen spelen”, reageert Krishnadath. “Dat heb ik ook aan de coach gezegd.” Over de reden waarom de speelsters niet willen spelen, zegt de voorzitter niet te weten wat er aan de hand is.

Onjuiste informatie

De voorzitter verwijst naar Bidjai Mankoe, voorzitter van de Nationale Vrouwenselectie van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) tevens delegatieleider van de nationale vrouwenselectie. Mankoe zegt het jammer te vinden, dat er onjuiste informatie rond wordt gestuurd over de achtergebleven dames. Vijf dames zouden op de luchthaven in Puerto Rico achter zijn gebleven. Via de voorzitter begrijpt de redactie, dat de dames nooit alleen zijn achtergelaten op de airport te Puerto Rico, waar een WK-kwalificatiewedstrijd moest worden gespeeld.

“Uit het relaas van Mankoe blijkt, dat vrijwel alle vluchten waren volgeboekt. De vijf dames zouden met een andere vlucht dezelfde dag vliegen naar Miami, Florida (VS). Mankoe heeft laten weten dat de dames niet hebben gewacht op de vlucht die twee uren laten zou worden uitgevoerd, maar het vliegveld hebben verlaten. De SVB-man zegt te vermoeden, dat vanuit Nederland verkeerde informatie is doorgegeven. Hij zegt dat alles in het werk is gesteld via de voorzitter van de SVB om voor opvang van de vijd dames op de luchthaven  te zorgen. Na aankomst in Miami is Mankoe direct teruggekeerd naar Puerto Rico. “De dames bleken al te hebben ingecheckt”, zegt Mankoe. Het is gelukt om via Miami maandag samen terug te reizen naar Suriname. Mankoe geeft aan dat er onjuiste informatie is verspreid.

Reactie van de dames

Echter werpen de dames in een video statement dat dinsdagmiddag gedeeld is op social media een ander licht op de zaak. Zei laten het volgende weten: 

“De wedstrijd van dinsdag 12 april zal voor ons de laatste zijn onder het bestuur John Krishnadath. Wij zullen hierna niet meer uitkomen voor de nationale selectie, zolang dit bestuur er nog zit. Let wel, wij zijn erg trots op het feit dat we de kleuren van ons land mogen verdedigen en doen dit met veel liefde. Zowel de lokale als de diaspora dames willen met trots uitkomen voor het land, ons prachtig Suriname, maar dit is en wordt volstrekt onmogelijk gemaakt door gebrek aan leiding, materiaal en juiste mankracht. De manier waarop er al jaren wordt omgegaan met dit team, kan zo echt niet verder. De acties van de SVB zorgen voor het mentaal en fysiek afbreken van gezonde en vitale voetbalsters. De maat is vol”, zeggen de dames.

Ze noemen een aantal zaken:

“De dubieuze uitsluiting van Hadassa Brandon, het niet meegaan van onze keeperstrainer om de kosten te besparen, het niet meegaan van een fysiotherapeut, het achterlaten van vijf van de diaspora dames door de delegatieleider Bidjaikoemar Mankoe en Haroen ook wel Luna Tharkoedien, de teammanager in Puerto Rico na onze wedstrijd afgelopen donderdag. Dankzij het snel handelen van de Tevreden Group en diens contactpersonen die betrokken zijn bij de dames selectie, is de schade emotioneel beperkt gebleven. Dit is nog maar het topje van de ijsberg of anders gezegd dit is voor ons spreekwoordelijk en letterlijk de druppel. Het is een schandalige vertoning van het bestuur, eentje die laat zien dat verantwoordelijkheidsgevoel en professionalisme ver te zoeken is. De wijze waarop de damesselectie wordt behandeld staat haaks op de behandeling van de mannenselectie. Zo hebben wij bijvoorbeeld als damesselectie geen trainingskampen wanneer er geen officiële interlands ingepland staan. Ook wij hebben trainingskampen nodig om beter op elkaar ingespeeld te raken en het niveau naar een hoger level te brengen. Dit bestuur is zolang aan het roer en al jaren worden wij aan het lijntje gehouden. Onder een ander bestuur, welke bereid is onze selectie waardig te behandelen, zoals het hoort, zullen wij ons beschikbaar stellen en klaar staan indien er een beroep op ons wordt gedaan. Om dit in de toekomst te voorkomen is juiste communicatie tussen de speelsters en het bestuur belangrijk, er moet een spelersraad opgesteld worden die regelmatig met het bestuur communiceert en de voortgang, verbeterpunten en ook vooral de positieve punten bespreekt. We willen eenieder die ons wel op de juiste manier heeft ondersteund bedanken. We stellen dat erg op prijs. Getekend, de nationale vrouwenselectie van Suriname.”

RB

error: Kopiëren mag niet!