Koperdieven een plaag – “Zonder naleving houdt niemand zich aan de wet”

Een man is verhit nadat hij dinsdagmorgen ontdekte dat zijn hoofdkraan was losgerukt en meegenomen. De bewoner zegt, dat hij van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM, heeft begrepen dat een dag eerder in dezelfde straat al een diefstal is geweest van een wateraansluiting. De man laat verder weten, dat zijn buurt al diverse recente soortgelijke gevallen heeft ondervonden.

Een medewerker van de SWM merkt op, dat er dagelijks ruim 20 gevallen van losgerukte aansluitingen hersteld moeten worden. De gedupeerde is van mening dat er scherpe regels moeten komen om het opkopen en verkopen van koper beter te kunnen controleren. “Laat die mannen met hun identiteitskaart de spullen aanbieden en laat ze hun naam en adres opgeven”, zegt de gedupeerde.

VHP-Assembleelid Cedric van Samson ziet meer in naleving van de wet. Volgens het DNA-lid zijn de kranen en meters geliefd bij dieven vanwege het koper dat ze bevatten wat kan worden verkocht aan opkopers. “Zolang het opkopen goed gaat heeft de opkoper geen probleem, maar wanneer er een goede controle zou zijn dan zou moeten worden aangetoond hoe men aan de spullen komt.” Van Samson noemt als voorbeeld autobatterijen waarvan het serienummer ook voorkomt op de kwitantie. “Maar, we hebben geen controle, wie een tweedehands batterij koopt doet dat als hij de prijs goed vindt.”

Hij merkt op, dat er geen controle plaatsvindt op de registratie. Wanneer de handhaving op de registratienummers zou controleren bij de opkopers, dan ziet het DNA-lid dat als een stap in de goede richting. “Het maatschappelijk gevoel moet ontstaan uit regelgeving”, bepleit Van Samson. Om dit aan te tonen geeft hij als voorbeeld de houding tegenover het dragen van veiligheidsgordels in de auto. “Voorheen dacht men dat niemand veiligheidsgordels zou dragen, maar nadat er boetes werden uitgedeeld was het gevolg dat het dragen van gordels over het algemeen standaard is geworden. “Want zonder naleving houdt niemand zich aan de wet”, aldus de VHP-politicus.

(Op de plek waar het gat op de foto te zien is, was dus een kraan.)

RB    

error: Kopiëren mag niet!