Janiek Pomba vestigt in Rotterdam Marathon Surinaams marathon record

Het is Janiek Pomba gelukt afgelopen zondag het Surinaams record marathon aan te scherpen. In een tijd van 2h31m45s finishte hij op een sfeervolle Coolsingel tijdens de 41e editie van de NN Rotterdam Marathon. Het voormalig Surinaams record stond op 2h39m11s en dateert uit 2005 op naam van Radjinder Patan.

Van de bijna 12.000 finishers kwam hij als 95e over de eindstreep. De marathon werd gewonnen door de Nederlandse atleet Abdi Nageeye in een nieuw Nederlands record van 2h04m56s.

Het parcours van de NN Marathon Rotterdam is vrij vlak en staat bekend als de snelste van Nederland en één van de snelste ter wereld. De marathon startte om 10:00 uur Nederlandse tijd aan de voet van de Erasmusbrug waarbij er een cirkel van 25- en een cirkel van 17 kilometer werd gelopen. De duizenden enthousiaste toeschouwers langs het parcours en de goede en droge weersomstandigheden, zorgde voor de ideale situatie.

De trainingsvoorbereidingen voor de marathon voor Janiek begonnen in december 2021 onder begeleiding van zijn coach Oriol Hernandez. 

Middels crowd funding werden alle benodigde financiën binnengehaald om de voorbereiding, de reis naar- en het verblijf in Nederland te bekostigen. Meer dan 50 kleine en grotere donaties hebben hiertoe bijgedragen.

In Nederland is hij opgevangen door de familie Schutte, waarvan zoon Noah Schutte met Surinaamse roots, professioneel atleet is. Hierdoor was het mogelijk met de Leidsche Atletiek Club mee te trainen onder begeleiding van Bram Wassenaar.

Na het Surinaams marathon record te hebben verscherpt gaat Janiek zich nu weer richten op de 5- en 10 kilometer afstanden, zowel nationaal als internationaal. Zondag 17 april wordt hij terugverwacht uit Nederland. 

error: Kopiëren mag niet!