‘Hand of God’-shirt Maradona levert mogelijk $ 5.23 miljoen op veiling op

Het ‘Hand of God’-shirt van Soccer-Maradona zal naar verwachting $ 5,23 miljoen opleveren op een veiling Het shirt dat Diego Maradona droeg toen hij twee van de beroemdste doelpunten in de voetbalgeschiedenis scoorde, wordt geveild door Sotheby’s. Het iconische shirt zal naar verwachting voor ten minste vier miljoen pond ($ 5.23 miljoen) worden verkocht.

Maradona droeg het nummer 10 shirt in de WK-kwartfinale van 1986 tegen Engeland in Mexico. Zes minuten in de tweede helft zette hij Argentinië op voorsprong door de bal stiekem in het net te stompen, een doelpunt dat beroemd werd als de “Hand van God”. Slechts vier minuten later dribbelde hij vanaf zijn eigen helft en scoorde een sublieme seconde, die regelmatig bovenaan peilingen staat als het grootste doelpunt in de geschiedenis van het WK.

De Engelse middenvelder Steve Hodge kreeg het shirt van Maradona na de wedstrijd en kondigde woensdag aan dat hij het na 19 jaar op de veiling zou aanbieden in het National Football Museum in Engeland. De verkoop wordt echter bemoeilijkt door beweringen van Maradona’s familie dat het verkeerde shirt onder de hamer gaat, waarbij zijn dochter en ex-vrouw twijfel zaaien over de echtheid van het shirt, door te zeggen dat Hodge het shirt kreeg dat Maradona in de eerste helft droeg.

“Het is niet het shirt dat mijn vader droeg in de tweede helft”, zei Dalma Maradona op Metro-radio.

Sotheby’s stelt, dat ze photomatching-technologie gebruikten om het shirt “afdoend” af te stemmen op beide doelen door “unieke details te onderzoeken op verschillende elementen van het item, inclusief de patch, strepen en nummering.”

Maar Maradona’s ex-vrouw Claudia Villafane verklaarde, dat het “het woord van die ex-speler tegen het onze” was en zei dat Hodge het historische kledingstuk niet hoefde te verkopen. “Ik denk niet dat hij het geld nodig heeft, tenzij hij het voor een goed doel veilt”, vertelde ze aan de krant Clarin. “Het zou goed zijn als de Argentijnse voetbalbond het zou kopen.”

Sotheby’s wees ook op Maradona’s woorden uit zijn autobiografie ‘Touched by God’, waar hij sprak over het overhandigen van het shirt dat hij aan het einde van de wedstrijd droeg aan Hodge. Het bedrijf zei ook dat het shirt al bijna twintig jaar in het National Football Museum hangt en dat er nooit is beweerd dat het niet het shirt iss dat Maradona droeg tijdens het scoren van de goals.

Sinds hij stierf aan een hartstilstand in november 2020 is de familie van Maradona betrokken bij een reeks schandalen en rechtszaken die verband houden met zijn nalatenschap.

De 60-jarige voormalige spits van Napoli en Boca Juniors wordt algemeen beschouwd als een van de grootste voetballers aller tijden en is een held voor miljoenen mensen over de hele wereld, en vooral in Argentinië.

De online veiling loopt tussen 20 april en 4 mei.

error: Kopiëren mag niet!