UPDATE: Europese landen halen chocolade Surprise eieren uit de handel vanwege salmonella

Volksgezondheid Suriname komt laat in actie met waarschuwend bericht 1 winkel in Paramaribo had zelf al initiatief genomen tot terugroepactie

In een aantal landen in Europa is salmonella uitgebroken. Diverse media berichtten zaterdag 9 april al over 142 gevallen, onder andere in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat vooral om kinderen jonger dan tien jaar.  De uitbraak wordt in verband gebracht met een fabriek in België, Ferrero, waar onder andere de onder jonge kinderen populaire Surprise chocolade eieren worden geproduceerd. 

De Belgische autoriteiten hebben inmiddels de fabriek van Ferrero, in de stad Aarle, producent van Kinder-chocolade, gedwongen te sluiten wegens salmonella. Alle Kinder-producten uit die fabriek moeten uit de Belgische en Nederlandse winkelschappen worden verwijderd.

De uitbraak wordt gekenmerkt door een ongewoon hoog percentage kinderen dat in het ziekenhuis terechtkomt. Sommigen hebben ernstige symptomen, zoals bloederige diarree. Uit eerste onderzoeken blijkt dat specifieke chocoladeproducten zijn geïdentificeerd als waarschijnlijke infectieroute.

Die eieren blijken ook in Suriname verkrijgbaar te zijn. Tot afgelopen zondagmiddag was er nog geen sprake van een terugroepactie, aangekondigd door de gezondheidsautoriteiten, zoals het ministerie van Volksgezondheid en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Alleen de winkel Sweetheart in Paramaribo had uit eigen verantwoordelijkheidsgevoel een waarschuwing doen uitgaan via social media (zie foto top). “Wij adviseren een ieder om de Kinder Surprise Eieren van Ferrero weg te doen! Ook wij hebben uit voorzorgsmaatregelen de Kinder surprise eieren uit de collectie gehaald tot we meer informatie hebben van onze leverancier!”, zo laat de winkel weten.

Het BOG was niet eens op de hoogte van de terugroepacties in diverse Europese landen. De waarnemend-directeur van het BOG, Radjesh Ori, moest dit vrijdag 8 april van de redactie van Dagblad Suriname vernemen, die hem om een reactie had gevraagd.

Het ministerie van Volksgezondheid kwam pas in de loop van zondagmiddag uit met dit bericht:

“Volksgezondheid alarmeert samenleving 

Het International Food Safety Authorities Network (INFOSAN)-secretariaat volgt momenteel een uitbraak van Salmonella Typhimurium in meerdere landen die vermoedelijk verband houdt met de consumptie van chocoladeproducten. 

Via het European Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) heeft INFOSAN vernomen, dat de betrokken producten die mogelijk verband houden met deze uitbraak, ook naar Suriname zijn gedistribueerd.

Het ministerie van Volksgezondheid is hiervan op de hoogte gebracht door de International Food Safety Authorities Network. 

De samenleving wordt geadviseerd om geen kinder-chocolade aan te schaffen.

Dit is de enige en juiste beslissing om het maximale niveau van voedselveiligheid te verzekeren en het risico van verdere besmetting uit te sluiten.”

“We moeten het via social media vernemen”

Dat de gezondheidsautoriteiten laat zijn overgegaan tot actie, kan tot gezondheidsproblemen onder – vooral – kinderen leiden, immers, die eieren waren zondag nog steeds verkrijgbaar.

“Het is lastig dat je op een ander moment dan plotseling nota bene via social media moet aannemen dat er schadelijke stoffen zitten in bepaalde producten”, zegt Anna in gesprek met Dagblad Suriname. “Wordt de gezondheid van de gemeenschap zo blootgesteld aan gevaar?” Ze is de mening toegedaan dat niet een ieder beschikt over de mogelijkheid om elke dag online te zijn. “Wat gebeurt er met mensen die geen internet hebben, maar wel zo’n product hebben gekocht?”

“Het is echt jammer, dat de burgerij zich niet kan beschermen tegen dit soort taferelen. Iedereen wil geld maken, maar maak andere mensen niet ziek op zo een manier”, voegt ze toe.

BOG niet op de hoogte

Inhoudelijk kon de heer Ori van het BOG vrijdag niet reageren tegenover Dagblad Suriname, omdat hij simpelweg niet op de hoogte bleek te zijn van de terugroepacties in Europese landen. Van enige actie – gewoon uit voorzorg – vanuit de zijde van het BOG was afgelopen zondag ook nog niets te bespeuren, terwijl media in vele landen in Europa uitgebreid over de salmonella-uitbraak berichten. Uiteindelijk kwam Volksgezondheid dus zondagmiddag met een waarschuwende bericht, nadat het BOG vrijdag was geinformeerd door de redactie van Dagblad Suriname.

Het gaat om deze specifieke Ferrero-producten:

  • Kinder Surprise 20 gram en 3 x 20 gram met vervaldatum (THT, tenminste houdbaar tot) tussen 20/04/22 en 3/10/22
  • Kinder Surprise Maxi met vervaldatum tussen 20/04/22 en 21/08/22
  • Schokobons met vervaldatum tussen 10/08/22 en 18/08/22
  • Kinder Mini Eggs met vervaldatum 21/08/22
  • Kinder Mix met vervaldatum tussen 20/04/22 en 21/08/22
  • Kinder Happy Moment met vervaldatum tussen 09/03/22 en 17/08/22

De Salmonellabacterie zorgt voor darminfecties bij mensen. De bacterie kan in veel verschillende levensmiddelen voorkomen, maar vooral die van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten en dus ook in chocolade Surprise eieren.

UPDATE: Pas maandagavond 11 april kwam het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie met onderstaand persbericht:

GW

error: Kopiëren mag niet!