Eerste niertransplantatie wordt verwacht in juni

Een delegatie van het niertransplantatie team, bestaande uit specialisten van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC), heeft een kennismakingsbezoek gebracht aan het ministerie van Volksgezondheid. Het team is op een ‘screeningsmissie’ in Suriname en heeft in dat kader een bezoek gebracht – om de doelstelling van deze missie voor te leggen – aan de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin.

Aan minister Ramadhin is aangegeven, dat deze periode gebruikt zal worden voor de finale screening en het identificeren van alle randvoorwaarden welke belangrijk zijn in aanloop naar de uitvoering van de operatie missie in juni dit jaar. 

De minister van Volksgezondheid deed een beroep op het team om spoedige feedback te geven aan de leiding van het ministerie als er zich problemen voordoen in de voorbereiding naar de operatiemissie. Vanuit het ministerie geeft minister Ramadhin zijn volledige ondersteuning om ervoor te zorgen dat in juni de eerste patiënten getransplanteerd kunnen worden.

Het team bestaat uit een transplantatiechirurg en vier neurologen, waaronder ook een lokale nefroloog.

De voorzitter van de Nierstichting Suriname, Leon Brunings, en Steven Tjang-A-Sjin namens de patiënten die op een niertransplantatie wachtlijst staan, hebben in de eerste week van april nog in een brief aan president Chandrikapersad Santokhi een noodkreet geslaakt over het maar uitblijven van niertransplantaties.

Het was niet voor het eerst dat de Nierstichting Suriname (NSS) zich richt tot betrokken autoriteiten over deze zich voortslepende kwestie. Medio december werd ook al alarm geslagen en op 11 oktober werd zelfs een petitie aangeboden.

In de brief van 4 april stellen de ondertekenaars: “Uw ministers van BIBIS (lees: Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking) en Volksgezondheid hebben op 17 december 2021 publiekelijk verklaard, dat de 1ste niertransplantatie missie in het 1ste kwartaal van 2022 zou worden uitgevoerd in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waarbij meerdere patiënten geopereerd zouden worden.” Inmiddels leven we in de eerste week van april 2022 en een eerste nierplantaties moet nog worden uitgevoerd. 

“Woorden blijken holle frasen te zijn”

“De NSS heeft bij herhaling haar twijfels geuit over het amateuristisch optreden en het ontbreken van een professioneel plan voor de niertransplantaties. Uw ministers schaden aantoonbaar het belang van de nierpatiënten. Ook nu blijken hun woorden “holle frasen” te zijn. Niemand is tot heden getransplanteerd! De NSS vindt deze situatie nog steeds erg zorgelijk, en vraagt aan U hier in te grijpen”, aldus Brunings en Tjang-A-Sjin in hun schrijven aan de president.

error: Kopiëren mag niet!