Suriname deze dagen gastheer van internationaal malaria symposium

Suriname treedt deze week, van 6 tot en met vrijdag 8 april in hotel Torarica, op als gastheer van een internationaal malaria symposium getiteld “Symposium on Malaria prevention and control in mobile and hard to reach populations”. Hieraan nemen gezondheidsfunctionarissen uit verschillende landen deel die zich buigen zich over verschillende aspecten van malaria. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid sprak van “een waar genoegen dat Suriname gastheer mag zijn van dit symposium”.

De deelnemers wisselen van gedachten over de problemen, uitdagingen en oplossingen die gepaard gaan met het voorkomen en het beheersen van malaria in mobiele en moeilijk bereikbare gemeenschappen. Suriname trekt voor wat betreft de strijd tegen malaria samen op met de buurlanden. De brede participatie van landen moet ook tegen deze achtergrond worden gezien.

Op de eerste dag hebben kopstukken van de PAHO, de WHO en het Global Malaria Program toespraken gehouden. Vervolgens heeft minister Ramadhin, die het symposium voor geopend verklaarde, het woord gericht tot de aanwezigen.

PAHO-directeur Roberto Montoya is evenals de bewindsman, de mening toegedaan dat Suriname een succesverhaal is wanneer het aankomt op malariabestrijding. Suriname, reeds jaren malariavrij, is enkele maanden geleden echter opgeschrikt door nieuwe gevallen. Het achterland, met name Tepu, werd geconfronteerd met enkele uitbraken. “Gelukkig hebben wij met outreach teams en isolatie verdere verspreiding kunnen beperken. Dit in samenwerking met de buurlanden en de Medische Zending, die daar voor ons de belangrijkste werkarm is”, aldus minister Ramadhin.

De bewindsman verwacht aan het einde van het symposium een aanbevelingsdocument, met daarin vervat alle conclusies en zaken het beleid rakende. “We mogen als Suriname er trots op zijn, dat een dergelijke gezondheidsdreiging als malaria in Suriname onder controle is.” Hij zegt dat het symposium van belang is, zodat alle actoren zich erop voorbereiden om eventuele nieuwe uitbraken de kop in te drukken. De bewindsman wijst verder op de enorme uitdagingen in het achterland. “Het gaat om duizenden personen die zich verplaatsen tussen verschillende gebieden en die via de grensrivieren het land binnenkomen.” 

error: Kopiëren mag niet!