In kwestie minimumuurloon: Ravaksur waarschuwt voor arbeidsonrust

De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) waarschuwt voor arbeidsonrust indien de regering het advies van de Loonraad om het minimum uurloon vast te stellen op SRD 15,49 overneemt. Armand Zunder, woordvoerder van Ravaksur, noemt dit bedrag “buiten de realiteit”.

Het arbeidersveld zal zeker hiertegen ageren. Het advies van de Loonraad en de positie van Ravaksur in deze kwestie wordt naar verwachting deze week naar president Chandrikapersad Santokhi doorgeleid voor een definitief besluit. Ravaksur kan zich ook absoluut niet terugvinden in de vaststelling van de armoedegrens door de Commissie Armoede Grensbepaling. Deze heeft de armoedegrens bepaald op SRD 3.097 per volwassen persoon. Minister Reshma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken gaf vorige week op een persconferentie aan, dat het allemaal te lang duurt en dat het advies van de Loonraad en de Commissie Armoede Grensbepaling bindend is. “Voor de minister mag het dan wel bindend zijn, maar niet voor de regering”, zegt Zunder. Hij hoopt daarom dat de president een wijs besluit neemt.

Voorstel vakbeweging

Het huidig minimum uurloon bedraagt SRD 8,40. Het advies van de Loonraad om deze te brengen naar SRD 15,49 verschilt nogal van wat de vakbeweging heeft berekend. Rekening houdend met de inflatiecijfers en de effecten van de importinflatie van de laatste maanden komt de vakbeweging op een reëel bedrag van boven de SRD 23.  Evenwel stelt ze voor om het minimumloon op SRD 20,40 vast te stellen. Het voorstel van de Loonraad om het minimumuurloon op SRD 15,49 vast te stellen geldt tot eind december dit jaar. 

Voor wat betreft de armoedegrens vindt Ravaksur, dat bij de bepaling ervan uitgegaan is van verkeerde uitgangspunten. Men is uitgegaan van een armoedegrensbepaling op basis van 1 volwassen persoon. Ravaksur vindt dat men van de dagelijkse realiteit moet uitgaan, waarbij er sprake is van de aanwezigheid van meerdere kinderen in een gezin. Ter vermijding van allerlei onderzoeken om te bepalen hoeveel kinderen in een gezin, stelt Ravaksur voor om uit te gaan van 1 volwassene + 1 kind. Op basis hiervan komt zij op een armoedegrensbepaling van SRD 4.028.

Ravaksur heeft haar standpunten in de kwestie minimumuurloon en armoedegrens reeds eerder per schrijven aan Arbeid-minister Kuldipsingh kenbaar gemaakt. De uitspraken gedaan door de minister vorige week op een persconferentie over de toepassing van het principe van “no work no pay” bij vakbondsacties, zit Ravaksur ook niet helemaal lekker.

“Wij gaan als vakbeweging de minister nog antwoord daarop geven”, zegt Zunder. Het verschil in inzichten rond het minimumuurloon en armoedegrens, dat zich overigens reeds enkele maanden voortsleept, dreigt de laatste weken in een sfeer om te slaan van spanningen. Een presentatie vorige week door de voorzitter van de Loonraad in het Tripartiet Overlegorgaan is bij de vakbeweging op zijn zachts in het verkeerde keelgat geschoten. Zunder wilde vooralsnog niet daarop ingaan. Voor nu is volgens hem belangrijk dat de president een wijs besluit neemt.

SS

error: Kopiëren mag niet!