Workshops van SAMAP moeten uitmonden in vergroten productie ‘agrocultuursector’

Het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) heeft donderdag 31 maart een tweede workshop gehouden in de vergaderzaal van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Aanwezig waren diverse landbouwers en belanghebbenden om te discussiëren en te brainstormen over de uitdagingen van de groenten- en fruitexport.

De uiteindelijke bedoeling van de SAMAP is om de landbouwcultuur van Suriname op zelfvoorzienende wijze te laten ontwikkelen. Onder de aanwezigen waren donderdag ook leerlingen van het Polytechnic College Suriname (PTC), groot en kleinschalige landbouwers, fruit- en groentenverwerkers, exporteurs en ‘agrobusiness houders’.

De workshop is belangrijk voor het ondersteunen van de pogingen die Suriname onderneemt om de productiecapaciteit binnen de agrocultuursector te verhogen, met name de productie van fruit en groenten voor de toegangsmarkt die moet leiden tot een bloeiende exportmarkt.

Het verbeteren van de kwaliteit van de groenten- en fruitproductie op een duurzame manier is één van de belangrijkste punten in de agenda van het SAMAP. Tijdens de workshop zijn mensen uit diverse sectoren van de landbouw bij elkaar gekomen om te brainstormen en een strategisch plan te ontwikkelen. Dit plan zal een visie voor de toekomst vormen voor de agrocultuur binnen Suriname.

“Dit is de eerste stap van een behoorlijk lange weg, die zal leiden naar een goede positie om toegang te krijgen tot exportmarkten binnen de regio”, zegt Chief Technical Advisor, Erick Zeballos. Als Suriname de rol van voedselschuur van het Caribisch gebied inneemt, zullen er betere mogelijkheden komen voor de export naar andere gebieden van de wereld, zoals de VS en Europa.

“Suriname is een van de landen die de mogelijkheid heeft om landbouwproducten te produceren die andere landen binnen het Caribisch gebied niet kunnen produceren, dit maakt Suriname speciaal”, aldus Zeballos. Hij legt de nadruk op de belangrijke rol die Suriname zal spelen binnen de regio. Met pogingen zoals deze workshop wordt geprobeerd om betere participatie en integratie binnen de landbouwcultuur te implementeren.

De volgende fase voor het SAMAP is het implementeren van de bevindingen van de workshop. Met ondersteuning van de Food and Agriculture Organization (FAO) zullen er meer projecten geïmplementeerd worden in de toekomst die zullen zorgen voor betere ontwikkeling van landbouw binnen Suriname.

error: Kopiëren mag niet!