Vocational College Suriname meer dan een school alleen

Vocational College Suriname is een nieuw opgezette middelbare opleiding van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, directoraat Beroepsonderwijs. Zij biedt beroepsonderwijs aan leerlingen aan die voornamelijk zijn afgestudeerd aan het LBO- B-en C-richting en die geen vervolgstudie konden doen op middelbaar niveau in een eigen richting. Het College is 15 november 2021 gestart, momenteel zijn er 26 studenten en 25 vakdocenten. 

Rachelle Giddings, van de afdeling Public Relations van het college, geeft in gesprek met de krant aan, dat het college een hele hulp is voor deze studenten om eindelijk in hun richting een vervolgstudie te mogen doen. Zij zegt verder, dat het college ook open staat voor afgestudeerden van het MULO A, B en C. “Het is een modulaire vier jaren studie volgens internationale standaarden, wat inhoudt dat zo’n student na afronding van zijn of haar studie makkelijk in het buitenland verder kan studeren. In november zijn wij gestart vier studierichtingen, onder andere Facilitaire Dienstverlening, Horeca, Zorg & Welzijn, Mode Creatie en Commercie. In april wordt komt er een studierichting bij, Uiterlijke Verzorging.”

“Het Vocational College Suriname heeft leerbedrijven opgezet voor de studenten. De bedoeling hiervan is dat de studenten tijdens hun studiejaren competenties wordt aangeleerd hoe een bedrijf in werkelijkheid eruit ziet. Bijvoorbeeld de studierichting Uiterlijke Verzorging heeft reeds een leerbedrijf Salon genaamd Nikita waar klanten van maandag tot vrijdag tussen tien uur ’s morgens en vijf uur ‘s middags naar toe kunnen voor verschillende verzorgingsbehandelingen. De studierichting Horeca heeft ook een leerbedrijf, Trattoria (eetgelegenheid), opgezet waar iedere dinsdag voeding gekocht kan worden bij deze studenten. De contactnummers van de desbetreffende leerbedrijven zijn, 8658584 en 8532243. Daarnaast houden de leerbedrijven ook tijdens hoogtijdagen activiteiten. Dus elke richting heeft zo zijn eigen leerbedrijf. De student krijgt niet alleen het theoretische mee maar ervaart ook hoe het in de praktijk zal zijn.”

“Van 4 tot 8 april is onze nieuwe inschrijvingsperiode, de toelatingseisen van het college zijn dat een student met een MULO A, B, C-diploma dient te hebben, een LBO B- en C-diploma. Inschrijfgeld is SRD 1.250 en de maandelijkse kosten bedragen SRD 250. De leeftijdsgrens voor nu is 26 jaar. In oktober zal er wel een mogelijkheid zijn voor studenten boven de 26 jaar om zich te kunnen inschrijven. Kom je naar het VCS dan kan je dus op middelbaar niveau geschoold worden om een professional te worden in de richting waarin je wilt studeren”, aldus Rachelle.

IS

error: Kopiëren mag niet!